Κορωνησία
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κορωνήσιας (Κορακονήσιας)
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ (ΚΟΡΑΚΟΝΗΣΙΑΣ), αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η μονή αναφέρεται από το έτος 1193. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο ναός - καθολικό μεσοβυζαντινής μονής - οικοδομήθηκε περί τα τέλη του 10ου αι. και υπέστη διάφορες μετασκευές και ανακαινίσεις - κυριότερη υπήρξε αυτή του 1670. Μεταγενέστερες προσθήκες αποτελούν ο δεύτερος νάρθηκας και το προστώο στη βόρεια πλευρά, καθώς και το κωδωνοστάσιο με τα μπαρόκ στοιχεία (αρχές 18ου αι.).
Το Παρεκκλήσι του Οσίου Ονουφρίου
ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ, στο προαύλιο της εκκλησίας.
Η Κούλια
Η ΚΟΥΛΙΑ, οχυρωματικό έργο της Οθωμανικής Περιόδου (1860), στην κορυφή λόφου πάνω από το χωριό.
Τα Κορακονήσα
ΤΑ ΚΟΡΑΚΟΝΗΣΑ, συστάδα γραφικών νησίδων σε μικρή απόσταση νότια της Κορωνησίας. Από βορρά προς νότο διακρίνονται ο Άγιος Αντώνιος, το Διαπόρι, ο Βλάχος, η Βουζνάρα και ο Βούβαλος.
Η Μαγευτική Διαδρομή Κορωνήσια-Σαλαώρα
Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ-ΣΑΛΑΩΡΑ, πάνω σε στενή λουρίδα γης ("Ράμμα" κατά τους ντόπιους) μήκους 6,5 χλμ. Από το λόφο της Σαλαώρας έχετε όμορφη θέα στην περιοχή. Στις όχθες ποταμού κάτω από τη γέφυρα της Σαλαώρας δένουν βάρκες και αλιευτικά.
Το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης Σαλαώρας
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΑΛΑΩΡΑΣ (τηλ. 74772), στο αναπαλαιωμένο κτίριο του τελωνείου - η Σαλαώρα υπήρξε σημαντικός εμπορικός κόμβος επί Τουρκοκρατίας. Διαθέτει χώρους υποδοχής και εργασίας για επιστήμονες και ερευνητές, είναι δε εξοπλισμένο με εργαστήριο και σύγχρονα εποπτικά μέσα.
Η Διαδρομή Σαλαώρα-Λιμνοθάλασσα Τσουκαλιού
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΑΛΑΩΡΑ-ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΣΟΥΚΑΛΙΟΥ. Στενή λουρίδα γης αγκαλιάζει τη λιμνοθάλασσα, που αποτελεί τόπο συγκέντρωσης υδρόβιων πουλιών.