Περιήγηση στα βιομηχανικά μνημεία του Λαυρίου

Και επιστημονική συνάντηση, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012
Φωτό:
Το Π.Ι.Ο.Π, προωθώντας την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την οικονομική ιστορία της χώρας, διοργανώνει περιήγηση-ξενάγηση σε αρχαία και νεότερα τεχνολογικά μνημεία του Λαυρίου, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 9:00. Θα έχει προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα - Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 - επιστημονική συνάντηση σχετικά με την αρχαία και τη νεότερη ιστορία του Λαυρίου.

Λαύριο, ένας μεταλλευτικός τόπος δύο εποχών
Το Λαύριο συνδέθηκε με τη μεταλλευτική και μεταλλουργική τεχνολογία σε δύο απομακρυσμένες μεταξύ τους περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Μεταλλευτική δραστηριότητα αναπτύχθηκε εκεί από τον 6ο αι. π.Χ. Την εποχή του Θεμιστοκλή, τα έσοδα των Αθηναίων από την εξαγωγή αργύρου ήταν τόσο υψηλά, που αξιοποιήθηκαν στο χτίσιμο του αθηναϊκού στόλου, ο οποίος απομάκρυνε τον περσικό κίνδυνο. Η εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης τον 5ο αι. π.Χ., με την αναζήτηση του αργυρούχου μολύβδου σε κατώτερα στρώματα της γης, οδήγησε στη διάνοιξη βαθύτερων στοών εξόρυξης και άφησε επίσης πίσω της, μέχρι σήμερα, φρέατα εξαερισμού, εργαστήρια εξαερισμού και εμπλουτισμού του μεταλλεύματος, μεγάλες δεξαμενές νερού και πλυντήρια για τον καθαρισμό του, καθώς και καμίνους για την τήξη του.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα, αναδεικνυόμενο σε σπουδαίο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό κέντρο, το Λαύριο αποτέλεσε το κατεξοχήν πρόσωπο της νεωτερικής ταυτότητας της Ελλάδας. Ενδιαφέρον για το μεταλλευτικό πλούτο της Λαυρεωτικής γης εκδηλώθηκε από τον κυβερνήτη Καποδίστρια. Στα μέσα της δεκαετίας του 1860 ο Iταλός I. B. Σερπιέρι, γνώστης των εκθέσεων του μεταλλειολόγου A. Kορδέλλα για την αξιοποίηση των αρχαίων σκωριών, ξεκίνησε εργασίες εκμετάλλευσής τους. Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ευρύτερης περιοχής προκάλεσε τη δημιουργία ενός εργατικού οικισμού, την ανάμειξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην πορεία των εργασιών, ένα διπλωματικό και ένα χρηματιστηριακό ζήτημα, ενώ προσέλκυσε ξένα κεφάλαια και εργατικό δυναμικό από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Τόσο η πόλη του Λαυρίου όσο και η ενδοχώρα της Λαυρεωτικής είναι σήμερα ένας τόπος διάσπαρτος από κτίρια και εγκαταστάσεις που μαρτυρούν το απώτερο και το πρόσφατο τεχνολογικό τους παρελθόν.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού στην κληρονομιά βασικών βιομηχανικών περιοχών της Αττικής, προβάλλοντας αυτή με τέτοιον τρόπο, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να την αξιοποιήσουν στην κατεύθυνση της αυτογνωσίας και της ανάπτυξής τους.

Στο πλαίσιο σειράς παρόμοιων δράσεων, το Π.Ι.Ο.Π. διοργανώνει
τις συγκεκριμένες δράσεις:

  • επιστημονική συνάντηση την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, 17:00, στην έδρα του, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα. Tο πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει ανακοινώσεις που αφορούν την αρχαία και τη νεότερη ιστορία του Λαυρίου.
  • περιήγηση-ξενάγηση σε αρχαία και νεότερα τεχνολογικά μνημεία της περιοχής το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, 9:00 (μεταφορά με τη φροντίδα του Ιδρύματος, κατόπιν κράτησης, τηλ. 210 3256932).
Το πρόγραμμα αναλυτικά

Περισσότερες Πληροφορίες: 
Ελένη Μπενέκη, Υπηρεσία Έρευνας & Προβολής, τηλ. 210 3256932.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δ/νση: Αγγ. Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα,
Τηλ.: 210-3218015, 210-3218020-23
Fax: 210-3218145,
piop@piraeusbank.gr

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.