"A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία" ξεκινά από το Σουφλί

Από 5 Απριλίου έως 22 Ιουλίου 2013
Φωτό:
Κοιτώντας πέρα από τα εθνικά μας σύνορα και διερευνώντας την κοινή ιστορία με τους γειτόνους μας, η έκθεση "A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία" ταξιδεύει από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο και από τη Θεσσαλία έως τα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση θα παρουσιαστεί στο 
Δίκτυο των μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και την «Anemon Productions».

Η έκθεση "A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία" δίνει τροφή για ένα δημόσιο διάλογο αναφορικά με την κοινή ιστορία των Βαλκανίων ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Παρουσιάζει πενήντα σημαντικά μνημεία που χτίστηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια  - λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες, πτωχοκομεία, σπίτια και επαύλεις - όπως τα απαθανάτισαν, μέσω του φακού τους, πέντε διακεκριμένοι φωτογράφοι από την Αθήνα, το Βελιγράδι, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Πρίζρεν.

Η Οθωμανική παρουσία στα Βαλκάνια
Η οθωμανική παρουσία στα Βαλκάνια κράτησε από τον 14ο έως τον 20ό αιώνα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ταυτίστηκε με την πολιτισμική «οπισθοδρόμηση» και θεωρήθηκε από τους λαούς των Βαλκανίων «ανεπιθύμητη κληρονομιά». Σήμερα, η μνήμη αυτής της περιόδου παραμένει κρυμμένη μέσα σε κτήρια που έχουν αλλάξει χρήση. Με οποιαδήποτε μορφή, όμως, ερειπωμένα ή συντηρημένα, τα κτήρια της οθωμανικής περιόδου, δημόσια και ιδιωτικά, χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά, αποτελούν τεκμήρια μιας κοινής ιστορίας. Είναι η ιστορία που μοιράστηκαν οι λαοί των Βαλκανίων επί έξι περίπου αιώνες.

Η Έκθεση
Οι φωτογραφίες της έκθεσης καλούν τον επισκέπτη να κοιτάξει πέρα από εθνικά σύνορα, διερευνώντας την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της. Σε αυτό βοηθούν τα συνοδευτικά κείμενα, που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία των μνημείων, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Ξεχασμένα Βαλκάνια», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Αποστολίδη, το οποίο βασίζεται στις πρώτες φωτογραφίες και ταινίες των λαών της περιοχής και προβάλλεται στη διάρκεια της έκθεσης.

Η έκθεση «A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μετάξης από τις
5 Απριλίου έως τις 22 Ιουλίου 2013.


Μουσείο Μετάξης
 
Ελευθερίου Βενιζέλου 73 684 00
Σουφλί 
Τηλ.: 25540 23700

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

BΑΛΚΑΝΙΑ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΖΟΥΣΑΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΙ ΖΥΓΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕ ΟΤΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΥΘΗΣΜΟΙ ΗΤΑΝ ΜΕΙΚΤΟΙ,ΕΛΛΗΝΕΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ,ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΙ , ΣΕΡΒΟΙ,ΚΛΠ. Η ΝΟΤΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΛΑΣΗΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.Η ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ. ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ.ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ,ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΓΝΩΡΙ- ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΟΣ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.
IGOGNITO 3/4/2013 12:46:52 πμ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.