Ληθαίος, το φυσικό στολίδι των Τρικάλων

Νυχτερινή άποψη του ποταμού Ληθαίου, στην πόλη των Τρικάλων
Νυχτερινή άποψη του ποταμού Ληθαίου, στην πόλη των Τρικάλων
Φωτό:
Φυσικό στολίδι της πόλης των Τρικάλων και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της, ο ποταμός Ληθαίος πηγάζει από τα Αντιχάσια Όρη και εκβάλλει στον Πηνειό, λίγο έξω από την πόλη.

Στις όχθες του Ληθαίου γεννήθηκε σύμφωνα με τον Στράβωνα ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής και της υγείας, γιος του Απόλλωνος και της Κορωνίδος.

Η κεντρική μεταλλική πεζογέφυρα του ποταμού, που κατασκευάστηκε το 1886 από γάλλους μηχανικούς, ενώνει την πεζοδρομημένη οδό Ασκληπιού, το μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της πόλης, με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Τα τρεχούμενα νερά, ο καταρράκτης μπροστά στον ανδριάντα του Ασκληπιού, η ωραία παραποτάμια βλάστηση, οι φωτισμένες όχθες του Ληθαίου τις νυχτερινές ώρες συνθέτουν ένα υπέροχο θέαμα, που γοητεύει τους επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων.

Πέραν του Ληθαίου, η πόλη των Τρικάλων διαθέτει και άλλα σημαντικά αξιοθέατα, όπως είναι το φρούριο με τον πύργο του ρολογιού, η διατηρητέα συνοικία Βαρούσι στα πόδια του φρουρίου, με όμορφα αρχοντικά, παλαιούς ναούς και γραφικά σοκάκια, ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου, το Κουρσούμ τζαμί, το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, το άλσος του Προφήτη Ηλία με το ζωολογικό κήπο.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.