Σαμοθράκη, η κοιλάδα και ο πύργος του Φονιά

Το μαγευτικό περιβάλλον στον καταρράκτη του Φονιά
Το μαγευτικό περιβάλλον στον καταρράκτη του Φονιά
Καταρράκτης του Φονιά
Καταρράκτης του Φονιά
Ο μεσαιωνικός πύργος του Φονιά
Ο μεσαιωνικός πύργος του Φονιά
Στη διαδρομή από την Άνω Μεριά προς τους Κήπους
Στη διαδρομή από την Άνω Μεριά προς τους Κήπους
Η κοιλάδα του Φονιά
Η κοιλάδα του Φονιά
Η κοιλάδα του Φονιά
Η κοιλάδα του Φονιά
Οι Κήποι, στην ανατολική ακτογραμμή της Σαμοθράκης
Οι Κήποι, στην ανατολική ακτογραμμή της Σαμοθράκης
Η παραλία των Κήπων
Η παραλία των Κήπων
8 φωτογραφίες
Φωτό:
Στο ανατολικό τμήμα της Σαμοθράκης, του νησιού με την ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου (το Φεγγάρι, στο όρος Σάος), βρίσκεται η περιοχή της Άνω Μεριάς, που αποτελείται από διάσπαρτους μικρούς συνοικισμούς.

Ξεχωριστό χρώμα στην Άνω Μεριά δίνει ο ποταμός Φονιάς, τα νερά του οποίου κυλούν στην ομώνυμη κοιλάδα σχηματίζοντας στο διάβα τους λιμνούλες (βάθρες) και καταρράκτες.

Πολυάριθμοι οικοτουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται το σπάνιας ομορφιάς οικοσύστημα του Φονιά, με το δάσος από αιωνόβια πλατάνια, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και την αξιόλογη πανίδα.

Η αφετηρία του μονοπατιού που οδηγεί στους καταρράκτες του Φονιά βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού.

Ύστερα από 45' παραποτάμιας διαδρομής μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, οι φυσιολάτρες φθάνουν στον πρώτο καταρράκτη (Κλείδωση) με τη γραφική λιμνούλα, στα κρυστάλλινα νερά της οποίας μπορούν να κολυμπήσουν.

Το μονοπάτι συνεχίζει, με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, για το δεύτερο καταρράκτη, όπου οι λάτρεις της φύσης φθάνουν ύστερα από διαδρομή 30'. Το φυσικό ανάγλυφο, η πυκνή βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και η λιμνούλα (Γερανιά βάθρα), που προσφέρεται επίσης για κολύμπι, συνθέτουν και εδώ ένα μαγευτικό περιβάλλον.

Από το σημείο αυτό και μετά η ανάβαση προς τους υπόλοιπους καταρράκτες απαιτεί μεγάλη ορειβατική πείρα και τον απαιτούμενο ορειβατικό εξοπλισμό.

Να προσθέσουμε ότι το φαράγγι του Φονιά είναι ιδεώδες για canyoning, καθώς διαθέτει μεγάλες βάθρες, αρκετά ραπέλ (κατάβαση με τη βοήθεια σχοινιών) και τσουλήθρες. Η κατάβαση ξεκινά από τη θέση «Καρυές» και διαρκεί περίπου 6 ώρες.

Εξάλλου, οι επισκέπτες της Άνω Μεριάς δεν πρέπει να παραλείψουν να επισκεφθούν και ένα αξιόλογο ιστορικό μνημείο της περιοχής, το μεσαιωνικό πύργο του Φονιά, οικοδόμημα της εποχής κατά την οποία το νησί είχε περάσει στην κυριαρχία του γενοβέζικου οίκου των Γατελούζων (Gattilusi).

Τέλος, για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την ανατολική ακτογραμμή της Σαμοθράκης, η διαδρομή από την Άνω Μεριά προς τους Κήπους, όμορφη εκτεταμένη παραλία με χαρακτηριστικά μαύρα βότσαλα, είναι μια θαυμάσια πρόταση.

Όσοι επιλέξουν για τις φετινές διακοπές τους τη Σαμοθράκη μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα ανακαλύψουν έναν τόπο με πολλές φυσικές ομορφιές και ιδιαίτερη φυσιογνωμία.


Βαγγέλης Στεργιόπουλος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Σαμοθράκη, η κοιλάδα και ο πύργος του φονιά.
Μόλις επέστρεψα από Σαμοθράκη, ενθουσιασμένη! Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι του Φονιά μέχρι τη πρώτη βάθρα & τον καταρράκτη είναι αρκετά εύκολη και πανέμορφη, ανάμεσα σε πανύψηλα αιωνόβια δένδρα και δίπλα το κατακάθαρο νερό τα ρέει τραγουδόντας. Συνάντησα άτομα όλων των ηλικιών και φαίνονταν όλοι να απολαμβάνουν την υπέροχη φύση. Παρόμοια διαδρομή, όχι πολύ γνωστή αλλά εξίσου όμορφη και ιδιαίτερη, είναι και στο φαράγγι του Ξηροπόταμου (στην ανατολική πλευρά του νησιού) με καταρράκτες και βάθρες για κολύμπι και στιγμές ονειρεμμένες. Η Σαμοθράκη γενικά κρατάει ακόμα το ανεπιτήδευτο και ανόθευτο χρώμα, που άλλα νησιά μας δυστυχώς το έχουν χάσει.
Μαίρη Σ. 25/8/2014 6:31:39 μμ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.