Χίος, το πολύτιμο δάκρυ της μαστίχας

Συλλογή μαστίχας
Συλλογή μαστίχας
Μαστίχα Χίου
Μαστίχα Χίου
Η μαστίχα Χίου στη μαγειρική
Η μαστίχα Χίου στη μαγειρική
Το πολύτιμο δάκρυ της μαστίχας
Το πολύτιμο δάκρυ της μαστίχας
Βέσσα
Βέσσα
Βέσσα
Βέσσα
Μαστιχόδεντρα της Χίου
Μαστιχόδεντρα της Χίου
Μαστίχα Χίου, η αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται σαν δάκρυ
Μαστίχα Χίου, η αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται σαν δάκρυ
Τα μαστιχόδεντρα της Χίου
Τα μαστιχόδεντρα της Χίου
Μεστά
Μεστά
Μεστά
Μεστά
Μεστά
Μεστά
Ξυστά στο Πυργί
Ξυστά στο Πυργί
Σπήλαιο Ολύμπων
Σπήλαιο Ολύμπων
Πυργί
Πυργί
15 φωτογραφίες
Φωτό:
Γνωστή παγκοσμίως για το ιδιαίτερο άρωμα και τις ευεργετικές ιδιότητές της, η μαστίχα Χίου είναι άρρηκτα δεμένη με τη φυσιογνωμία και την ιστορική παράδοση του ξακουστού νησιού του Βορείου Αιγαίου.

Η φημισμένη μαστίχα Χίου δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται σαν δάκρυ και ρέει σταγόνα-σταγόνα στο χώμα από τις επιφανειακές τομές που προκαλούν οι καλλιεργητές με αιχμηρά εργαλεία στον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδεντρου ή σχίνου, ενός αειθαλούς θάμνου.

Η παραγωγή της μαστίχας απαιτεί εργασία και φροντίδα όλες ουσιαστικά τις εποχές του χρόνου. Το Δεκέμβριο ξεκινά η λίπανση των σχίνων, που συμπληρώνει τη φυσική λίπανση από τα ξερά φύλλα του ίδιου του δέντρου, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου και κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου κλαδεύονται τα χαμηλά κλαδιά του μαστιχόδεντρου, ώστε να πάρουν συγκεκριμένο σχήμα και να σχηματιστούν δίοδοι για τη διέλευση του αέρα και του φωτός, καθώς και για το στέγνωμα της ρητίνης.

Από τα μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου πραγματοποιούνται ο καθαρισμός, το σκούπισμα και η ισοπέδωση του εδάφους (γίνεται με καλά κοσκινισμένο ασπρόχωμα, που στρώνεται και πιέζεται καλά στο έδαφος) γύρω από τον κορμό, ώστε να είναι εύκολο να συλλεγούν οι σταγόνες μαστίχας που θα πέσουν στο έδαφος.

Η πιο σημαντική φάση της παραγωγικής διαδικασίας, το κέντημα ή χάραγμα των σχίνων, ξεκινά τον Ιούλιο και συνεχίζεται τον Αύγουστο, φθάνοντας ορισμένες φορές ακόμη και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι παραγωγοί χαράζουν με το κεντητήρι (αιχμηρό σιδερένιο εργαλείο) τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του δέντρου, αρχίζοντας από χαμηλά στον κορμό και συνεχίζοντας προς τα κλαδιά. Κατά την έκκρισή της η μαστίχα έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού.

Μετά την πάροδο 15-20 ημερών η μαστίχα στερεοποιείται σε ακανόνιστα σχήματα, ενώ η πρώτη συλλογή πραγματοποιείται μετά το Δεκαπενταύγουστο. Στη συνέχεια η μαστίχα τοποθετείται σε ξύλινα κιβώτια και αποθηκεύεται σε δροσερούς χώρους, για να καθαριστεί και να παραδοθεί στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.). Η Ένωση συγκεντρώνει το σύνολο της παραγωγής, το επεξεργάζεται, το συσκευάζει και εμπορεύεται διεθνώς φυσική μαστίχα, μαστιχέλαιο, μαστιχόνερο, σκόνη μαστίχας και τσίχλες ΕΛΜΑ.

Η μαστίχα Χίου έχει επιστημονικά αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες (αντιμικροβιακή δράση, πρόληψη και θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος, συμβολή στη στοματική υγιεινή, επούλωση τραυμάτων, ανάπλαση της επιδερμίδας), καθώς και εκτεταμένες εφαρμογές και χρήσεις (μαγειρική, ποτοποιία, κοσμετολογία, ιατρική, οδοντιατρική, βιομηχανία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχίνοι υπάρχουν σε όλη τη Χίο, αλλά η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, στα Μαστιχοχώρια, όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ξηρό.

Τα αρχιτεκτονικά στολίδια των Μαστιχοχωρίων, τα λιθόχτιστα πυργόσπιτα, οι στενοί δρόμοι με τα θολωτά τόξα και τις καμάρες, οι παλαιές εκκλησίες, μαγεύουν τους επισκέπτες, που ταξιδεύουν νοερά στη μεσαιωνική Χίο. Το Πυργί με τα μοναδικά «ξυστά», οι Ολύμποι με το υπέροχο σπήλαιο, τα Μεστά, η Ελάτα και η Βέσσα δίνουν ξεχωριστό χρώμα στη Χίο και την κάνουν τόπο ιδανικό για διακοπές.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
Τα περισσότερα από τα 24 μαστιχοχώρια, είναι πετροχτιστοι μεσαιωνικοί οικισμοί, με συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτιριστικά, με σημαντική διατηρησιμότητα, στα βασικότερα των χαρακτηριστικών και των δομών τους. Πολοί από τους ιδιοκτήτες, δεν διαθέτουν τα χρήματα για την διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξή τους. Ο πληθυσμός γερνάει και οι νέοι δεν επιστρέφουν, παρά μόνο για διακοπές το καλοκαίρι. Με οικονομικά κίνητρα, που θα εντάσσονται σε συγκεκριμένες δράσεις και τουριστικής αξιοποίησης, με ταυτόχρονη παγκόσμια προβολή όλων των ιδιαιτεροτήτων της μοναδικής μαστίχας και του τοπίου, των παραλιών, των μοναστηριών, των λαογραφικών στοιχείων και ό,τι άλλο ενδιαφέρον υπάρχει και μπορει να εμπλουτίσει αυτή τη δράση. Η Χίος διαθέτει καλύτερες υποδομές, από άλλα νησιά, που έχουν τουριστική ανάπτυξη και απολαμβάνουν το εισόδημα που προέρχεται από ξένους επισκέπτες και επενδυτές. Το αεροδρόμιο αποτετελεί την Αχίλλειο πτέρνα της, που αν υπερβούν τις ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, μίγματος "οικολογικών" και οικονομικών συμφερόντων, μπορεί να γίνει γρήγορη βελτίωση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΑΠΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ 11/9/2015 2:58:56 μμ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.