Το θέατρο της Επιδαύρου, υπόδειγμα συμμετρίας και αισθητικής

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας μας επί σειράν δεκαετιών
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας μας επί σειράν δεκαετιών
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου εκ δυσμών
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου εκ δυσμών
Κάτοψη του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου
Κάτοψη του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου εξ ανατολών
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου εξ ανατολών
Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, λήψη από αέρος
Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, λήψη από αέρος
5 φωτογραφίες
Φωτό:
Αρχαιολογικός χώρος της Αργολίδας με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία, ανατολικά του Ναυπλίου και πλησίον της κωμόπολης του Λυγουριού, το Ασκληπιείο υπήρξε κατά την αρχαιότητα ένα λαμπρό θεραπευτικό κέντρο.

Το κύρος που απέκτησε ο Ασκληπιός ως ο σημαντικότερος θεραπευτής θεός έφερε στο ιερό τέτοια οικονομική άνθηση, που κατέστη εφικτή η υλοποίηση ενός μεγάλου οικοδομικού προγράμματος, τόσο για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών (ναός και βωμός του Ασκληπιού, Θόλος, Άβατο κ.ά.) όσο και για δραστηριότητες κοσμικού χαρακτήρα (θέατρο, λουτρά κ.ά.).

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ασκληπιείου είναι το θέατρο, που φημιζόταν από την αρχαιότητα για τη συμμετρία, την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την έξοχη ακουστική του. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι θεατές των παραστάσεων της Επιδαύρου, ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στα υψηλότερα τμήματα του άνω διαζώματος, μπορούν να ακούσουν τα πάντα από τη σκηνή και την ορχήστρα του θεάτρου.

Το θέατρο της Επιδαύρου, στη σημερινή μορφή του, παρουσιάζει την τυπική τριμερή διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων, με κοίλο, ορχήστρα και σκηνή.

Χτίστηκε σε δύο οικοδομικές φάσεις: στην πρώτη (τέλη 4ου αιώνα π.Χ.) κατασκευάστηκαν η ορχήστρα, το κάτω διάζωμα και το σκηνικό οικοδόμημα των Προελληνιστικών Χρόνων, ενώ στη δεύτερη (μέσα 2ου αιώνα π.Χ.) το άνω διάζωμα και η σκηνή της Ελληνιστικής Περιόδου.

Στο θέατρο της Επιδαύρου, που είχε χωρητικότητα 13.000-14.000 θεατών, φιλοξενούνταν μουσικοί και ωδικοί αγώνες, καθώς και παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Χάρη στις αναστηλωτικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, το θέατρο, εξαιρουμένου του σκηνικού οικοδομήματος, ανέκτησε σχεδόν πλήρως την αρχική μορφή του.

Αρχής γενομένης από το 1954, το θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί πόλο έλξεως και σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας μας, καθώς φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος («Φεστιβάλ Επιδαύρου»), που παρακολουθούν ανελλιπώς επί σειράν δεκαετιών πολυάριθμοι έλληνες και ξένοι φίλοι της τέχνης.

Για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του θεάτρου της Επιδαύρου, όπως και πολλών άλλων σημαντικών αρχαίων θεάτρων της χώρας μας, μπορείτε να επισκεφθείτε το διαδικτυακό τόπο του σωματείου «Διάζωμα».

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.