Όλυμπος, ο βασιλιάς των ελληνικών βουνών

Όλυμπος
Όλυμπος
Όλυμπος
Όλυμπος
Όλυμπος
Όλυμπος
Όλυμπος
Όλυμπος
Η κορυφή Στεφάνι του Ολύμπου, γνωστή ως Θρόνος του Δία (υψόμετρο 2.911)
Η κορυφή Στεφάνι του Ολύμπου, γνωστή ως Θρόνος του Δία (υψόμετρο 2.911)
Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου πάνω από το Λιτόχωρο
Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου πάνω από το Λιτόχωρο
Το διάσελο-πέρασμα Λαιμού (Γιόσου) και, στο βάθος, οι επιβλητικές κορυφές του Ολύμπου
Το διάσελο-πέρασμα Λαιμού (Γιόσου) και, στο βάθος, οι επιβλητικές κορυφές του Ολύμπου
7 φωτογραφίες
Φωτό:
Στα σύνορα Μακεδονίας και Θεσσαλίας, στα όρια Πιερίας και Λάρισας, υψώνεται επιβλητικός ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της χώρας μας (κορυφή Μύτικας ή Πάνθεον, υψόμετρο 2.918) και δεύτερο σε ύψος βουνό της Βαλκανικής χερσονήσου.

Απόκρημνες κορυφές, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, βαθιές χαράδρες, βραχώδεις ρεματιές, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση συνθέτουν την εικόνα αυτού του σπάνιου γλυπτού της φύσης.

Ο Όλυμπος υπήρξε η πρώτη περιοχή της χώρας μας στην οποία εφαρμόστηκε καθεστώς ειδικής προστασίας, καθώς ο ονομαστός για την ομορφιά του ορεινός όγκος κηρύχθηκε εθνικός δρυμός (1938), προκειμένου να προστατευτούν η άγρια χλωρίδα, η πανίδα και το φυσικό τοπίο, αλλά και να προαχθούν η επιστημονική έρευνα και η περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Αναρίθμητοι είναι οι φυσιολάτρες που επισκέπτονται όλες τις εποχές του χρόνου τον Όλυμπο, για να απολαύσουν τη μοναδική βιοποικιλότητα του εθνικού δρυμού του, να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και να κατακτήσουν τις κορυφές του.

Το εκτεταμένο δίκτυο των μονοπατιών που διασχίζουν τον ορεινό όγκο και τα οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια δίνουν τη δυνατότητα στους περιπατητές, τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών, τους αναρριχητές και τους ορειβάτες να γνωρίσουν από κοντά τον Όλυμπο, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, το έντονο ανάγλυφό του.

Φυσικά, πέρα από τα μεγάλης αξίας οικολογικά χαρακτηριστικά του, ο Όλυμπος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής μυθολογίας, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Όλυμπο ως την ιερή κατοικία των δώδεκα θεών τους, ενώ στην ψηλότερη κορυφή του τοποθετούσαν την έδρα, το θρόνο του Δία.

Στις υπώρειες του Ολύμπου είναι χτισμένο το γραφικό Λιτόχωρο, κωμόπολη της Πιερίας, που προσφέρεται ως έδρα για υπέροχες εξορμήσεις στο βασιλιά των ελληνικών βουνών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

ΝΕΡΟ
ΣΤΑ ΠΡΙΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΑΡΟΥΧΛΑ ΑΧΑΙΑΣ ( ΥΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ ) ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΝΤΩΝΗΣ 12/2/2014 8:15:29 πμ
Ολυμπος
1. Είναι το μόνο βουνό που το ύψος του φαίνεται "ολόκληρο" Δηλ φαίνεται η κορυφή από τη παραλία. 2. Το 2ο, 3ο, 4ο ψηλά ελληνικά βουνά ήταν κάπως έξω από τα όρια του κυρίως ελληνικού χώρου. Άρα εύκολα ο Όλυμπος ξεχώριζε.
Δημητριάδης Γεώργιος 3/1/2014 12:38:56 μμ
Περί ορέων
Και που να δείτε τον Ταϋγετο μπουμπούκια μου
Νίκος 30/12/2013 9:50:55 μμ
Aναστάσιος Γκιώνης
Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο ,πως σε μία χώρα γεμάτη βουνά οι άνθρωποι της προϊστορικής εποχής καθόρισαν την υψηλότερη και εκεί τοποθέτησαν το Πάνθεον;
Αναστάσιος Γκιώνης 13/12/2013 6:13:31 μμ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.