Γαλαξίδι, άρωμα μιας άλλης εποχής

Νυχτερινή άποψη του Γαλαξιδίου
Νυχτερινή άποψη του Γαλαξιδίου
Το Γαλαξίδι, στολίδι της Φωκίδας
Το Γαλαξίδι, στολίδι της Φωκίδας
Γαλαξίδι
Γαλαξίδι
Το Γαλαξίδι, δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός με ξεχωριστό χρώμα
Το Γαλαξίδι, δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός με ξεχωριστό χρώμα
Γαλαξίδι, άρωμα μιας άλλης εποχής
Γαλαξίδι, άρωμα μιας άλλης εποχής
5 φωτογραφίες
Φωτό:
Στολίδι της Φωκίδας, η πάλαι ποτέ ξακουστή ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου διατηρεί με ζήλο το παραδοσιακό χρώμα της, την ατμόσφαιρα του παρελθόντος, το άρωμα μιας άλλης εποχής.

Το όμορφο λιμάνι, τα ωραία σπίτια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, μάρτυρες της αίγλης αλλοτινών εποχών, τα γραφικά στενά, τα καλόγουστα καφέ - εστιατόρια, τα φιλόξενα τουριστικά καταλύματα συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο, ένα δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό που χαρακτηρίζεται από την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Χτισμένη στις δυτικές ακτές του κόλπου της Ιτέας, η κωμόπολη με τη μακρά ναυτική παράδοση κατέχει τη θέση της αρχαίας Οιάνθης (Οιάνθειας), πόλης των Οζολών ή Εσπερίων Λοκρών.

Το Γαλαξίδι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και, κυρίως, το 19ο αιώνα, όταν αποτελούσε ένα πολυσύχναστο εμπορικό λιμάνι με σημαντική ναυπηγική δραστηριότητα.

Ήταν η εποχή κατά την οποία η ονομαστή ναυτική πολιτεία φημιζόταν για το μεγάλο ιστιοφόρο στόλο της, τις ακμαίες ναυτικές επιχειρήσεις της, τον πλούτο και τη ναυτοσύνη των κατοίκων της.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα η γαλαξιδιώτικη ναυτιλία μπήκε σε φάση παρακμής λόγω της αντικατάστασης των ιστιοφόρων από τα ατμόπλοια και της διάνοιξης του ισθμού της Κορίνθου.

Το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (πολιούχου), ο ζωδιακός κύκλος και το ηλιακό ρολόι της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, η πανοραμική θέα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (σε λόφο έξω από την κωμόπολη) εντυπωσιάζουν όσους επισκέπτονται τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Γαλαξιδίου.

Στο φροντισμένο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, από τα παλαιότερα της χώρας μας, αποτυπώνεται η μακραίωνη ιστορική διαδρομή του Γαλαξιδίου.

Οι πίνακες ιστιοφόρων, τα ακρόπρωρα, τα όργανα ναυσιπλοΐας, τα έγγραφα και τα ημερολόγια πλοίων, τα νηολόγια, η αρχαιολογική συλλογή και το «Χρονικό του Γαλαξειδίου», που εκδόθηκε από τον ιστοριοδίφη Κωνσταντίνο Ν. Σάθα το 1865, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν ένα νοερό ταξίδι στο παρελθόν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Εξαιρετικός προορισμός......
Πανέμορφος τόπος γιά διακοπές, που τον κάνει ξεχωριστό το μουσείο και η ιστορία του,με καταλύματα μικρής δυναμικότητας,ΑΛΛΆ με την σφραγίδα της τοπικής και όχι μόνο ποιότητας..Όσον αφορά στα φαγάδικα - εγώ τα λέω εστιατόρια- βρίσκεις καταπληκτικές τοπικές λιχουδιές φρεσκότατο ψάρι και ευγενέστατο προσωπικό εξυπηρέτησης με πλατύ χαμόγελο.Στο τουριστικό χρηματιστήριο - αν υπήρχε - θα βρισκόνταν με βεβαιότητα μεταξύ των καλύτερων Best value for money προρισμών. Απλά αυτό είναι η γνώμη μου......
Λουκάς Mητρόπουλος 8/9/2015 10:41:55 πμ
Λάθος πληροφόρηση
Το Γαλαξίδι νρίσκεται εκεί που ήταν η αρχαία πόλις Χάλειον ή Χάλαιον Η Οιάνθη ταυτίζεται με την σημερινή Ερατεινή όπως έxει αποδείξει εδώ και χρόνια ο Lerat
gpointofview 7/9/2015 9:59:11 μμ
Εκδρομή στο Γαλαξίδι
Το Γαλαξίδι είναι υπέροχο,ιδίως Σ/κ και για ηλικίες άνω των 23. Συνδυάστε το μαζί με Δελφούς, Ανεμοκάμπι. Αξίζει το 2/3ημερο Προτιμήστε το, κάνοντας παζάρι εαν θέλετε στα φαγάδικα και μόνο εκεί,γιατί δεν είναι καθόλου φθηνοί!
Γαλαξιδιώτης 3/4/2014 5:58:35 μμ
GALAXIDI nice article with Pics Bravo!!!
Eine ena rizomeno sti kardia tis Roumelis GALAXIDI IS AN ISLAND IN THE HEART OF ROUMELI AT THE FOOT OF DELFI an island you can go by Automobile.
GALAXIDI an Island at the foot of Delphi 10/1/2014 8:16:23 μμ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.