Παρνασσός, Πολύδροσος και Επτάλοφος

Η Πολύδροσος, ρουμελιώτικη κωμόπολη με τουριστική κίνηση, απλωμένη στα ριζά του ορεινού όγκου του Παρνασσού
Η Πολύδροσος, ρουμελιώτικη κωμόπολη με τουριστική κίνηση, απλωμένη στα ριζά του ορεινού όγκου του Παρνασσού
Λιλαία, το κάλλος του Παρνασσού
Λιλαία, το κάλλος του Παρνασσού
Η Λιλαία, χωριό χτισμένο κοντά στις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού
Η Λιλαία, χωριό χτισμένο κοντά στις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού
Άποψη της Επταλόφου (Αγόριανης)
Άποψη της Επταλόφου (Αγόριανης)
Η Επτάλοφος (Αγόριανη), χωριό πνιγμένο στα έλατα
Η Επτάλοφος (Αγόριανη), χωριό πνιγμένο στα έλατα
5 φωτογραφίες
Φωτό:
Στους πρόποδες του Παρνασσού, του ξακουστού βουνού με την πυκνή βλάστηση και τη σπάνια φυσική ομορφιά, απλώνεται η Πολύδροσος, σε περιοχή με άφθονα τρεχούμενα νερά, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της (πολύδροσος: γεμάτος δροσιά).

Γνωστή και ως Σουβάλα, η ρουμελιώτικη κωμόπολη ιδρύθηκε στο β' μισό του 19ου αιώνα από κατοίκους της Άνω Πολυδρόσου (Πάνω Σουβάλας).

Το όμορφο δάσος από έλατα και πεύκα, το υγιεινό κλίμα και οι παραδοσιακές ταβέρνες προσελκύουν στην Πολύδροσο πολυπληθείς επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εντός των ορίων της κωμόπολης σώζονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο των Βυζαντινών Χρόνων, ο ναός της Παλαιοπαναγιάς (Μαυρομαντήλας ή Αγίας Ελεούσας).

Όσοι ακολουθούν τη διαδρομή από την Πολύδροσο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, σε μια κατάφυτη από πεύκα περιοχή του Παρνασσού, έναν ακόμη γραφικό οικισμό με πολλά νερά και ταβέρνες, την Άνω Πολύδροσο (Πάνω Σουβάλα).

Νότια από την Πολύδροσο, σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά του Παρνασσού και σε υψόμετρο 830, είναι χτισμένη η Επτάλοφος, γνωστή και ως Αγόριανη, ιδεώδης τόπος για όσους αγαπούν την ηρεμία και τον καθαρό βουνίσιο αέρα.

Το ωραίο φυσικό περιβάλλον και η ικανοποιητική τουριστική υποδομή (παραδοσιακά καταλύματα, ταβέρνες) αποτελούν πόλους έλξεως για ένα μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών, που έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή του χωριού, καθώς και αρκετά ξωκλήσια στην ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου, η Επτάλοφος μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για τη γνωριμία των ταξιδιωτών με το Κωρύκειο Άντρο (Σαρανταύλι), σπήλαιο με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, αφιερωμένο στον Πάνα και τις Κωρύκειες Νύμφες.

Κάτοικοι της Αγόριανης δημιούργησαν το 19ο αιώνα κοντά στις πηγές του ποταμού Βοιωτικού Κηφισού την Κάτω Αγόριανη, που έχει μετονομαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε Λιλαία.

Η Λιλαία οφείλει την ονομασία της στην αρχαιότατη φωκική πόλη Λίλαια, που αναφέρεται, μεταξύ άλλων, από τον Όμηρο, τον Στράβωνα και τον Παυσανία.

Η Λίλαια, που ξεχώριζε για τα πλούσια νερά της, καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β' της Μακεδονίας το 346 π.Χ. Τα τείχη της κατασκευάστηκαν κατά πάσαν πιθανότητα στα μετά τον Φίλιππο χρόνια της ανοικοδόμησης των φωκικών ακροπόλεων (δείγματα παλαιότερης οχύρωσης σώζονται στην κορυφή της ακρόπολης). Σε ορισμένα σημεία της αρχαίας οχύρωσης πραγματοποιήθηκαν μετασκευές και προσθήκες επί Φραγκοκρατίας (13ος-14ος αιώνας).

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για όλους τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Πολύδροσος -Επτάλοφος.
Και τα δύο μέρη είναι 2 από τις χαρακτηριστικότερες περιοχές που ερωτεύτηκα. Καταπράσινη φύση,οργανωμένα ζεστά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμμάτια, φαγητό και το τοπικό κρασί???Αξέχαστα.. 2 περιοχές,2γλυκήτατες πλατείες άπειρες επιλογές χειμερινών -θερινών δραστηριοτήτων γιά όλες τις ηληκίες.Από Παρασκευή θα μας βρείτε οικογενειακώς μεταξύ Σουβάλας ,Χιονοδρομικού Παρνασσού και Αγόριανης.....Να δείτε που θα ξαναπάτε,όπως κ εμείς.
Ζωή 28/1/2015 10:52:52 πμ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.