Λίμνη Κερκίνη, εθνική φυσική κληρονομιά

Βουβάλια στον υγρότοπο της Κερκίνης
Βουβάλια στον υγρότοπο της Κερκίνης
Κερκίνη, πόλος έλξεως για επιστήμονες, επαγγελματίες ορνιθολόγους και ερασιτέχνες παρατηρητές πουλιών από όλον τον κόσμο
Κερκίνη, πόλος έλξεως για επιστήμονες, επαγγελματίες ορνιθολόγους και ερασιτέχνες παρατηρητές πουλιών από όλον τον κόσμο
Κερκίνη, τόπος διαβίωσης και αναπαραγωγής σπάνιων και προστατευόμενων ειδών της ορνιθοπανίδας
Κερκίνη, τόπος διαβίωσης και αναπαραγωγής σπάνιων και προστατευόμενων ειδών της ορνιθοπανίδας
3 φωτογραφίες
Φωτό:

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, σε απόσταση  53 χλμ από την πόλη των Σερρών και 95 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη.

Η Κερκίνη αποτελεί τον καρπό ανθρώπινης παρέμβασης, καθώς δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπο (το 1932) και την ανακοπή της ροής των υδάτων του ποταμού Στρυμόνα.

Τα ήσυχα νερά της λίμνης, η παρόχθια βλάστηση, με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας που σχηματίζουν οι ορεινοί όγκοι του Μπέλες και των Κρουσίων, συνθέτουν ένα τοπίο μαγευτικό, που εντυπωσιάζει τους φυσιολάτρες. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η περιήγηση στην Κερκίνη με κανό ή με βάρκα.

Η λίμνη Κερκίνη προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την παρατήρηση πουλιών (birdwatching), καθώς εκατοντάδες σπάνια και προστατευόμενα είδη της ορνιθοπανίδας ζουν και αναπαράγονται σε αυτήν. Το γεγονός αυτό εξηγεί τις συχνότατες επισκέψεις επιστημόνων, επαγγελματιών ορνιθολόγων και ερασιτεχνών παρατηρητών πουλιών από όλον τον κόσμο.

Ο υγρότοπος της Κερκίνης και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίστηκε Εθνικό Πάρκο το Νοέμβριο του 2006, προκειμένου να προστατευτεί ως εθνική φυσική κληρονομιά.

Η συνολική έκταση της προστατευόμενης ζώνης ανέρχεται σε 831.000 στρέμματα περίπου. Στην προστατευόμενη ζώνη του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης περιλαμβάνονται οι περιοχές από την Καστανούσσα στα δυτικά μέχρι το Χαροπό και το Άγκιστρο στα ανατολικά, την Ηράκλεια στα νοτιοανατολικά και το Λιθότοπο στα νότια, καθώς και οι ορεινοί όγκοι του Μπέλες (Κερκίνης) στα βόρεια και του Μαυροβουνίου και των Κρουσίων στα νοτιοδυτικά.

Ενδεικτικά της σπουδαιότητας του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης είναι τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Περισσότερα από 1.300 είδη φυτών έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Πάρκο, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια, ενδημικά και προστατευόμενα σε εθνικό, βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Περισσότερα από 300 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στο Εθνικό Πάρκο. Από αυτά 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη διαχειμάζουν και 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο και την ευρύτερη περιοχή ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τροφοληψίας κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους.
  • Ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών της Ελλάδας διαβιώνει στην περιοχή του υγρότοπου της Κερκίνης. Εκτρέφονται κυρίως για το κρέας τους, το οποίο μπορεί να βρει κανείς σε κρεοπωλεία και εστιατόρια της περιοχής, δευτερευόντως δε για το γάλα τους.

Στον οικισμό της Κερκίνης λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης, που αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την οικολογική αξία του Εθνικού Πάρκου, στην προβολή - ανάδειξη της περιοχής και στην  προώθηση της προστασίας της φύσης εν γένει.

Ο διαδικτυακός τόπος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τον υγρότοπο της Κερκίνης και την ευρύτερη περιοχή.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των αξιοθεάτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Αναμνήσεις από την εφηβική μου ηλικία
Όποιος ταξιδιώτης Έλληνας ή Αλοδαπός βρεθεί στην Θεσσαλονίκη ή τις Σέρρες και δεν επισκευθεί την Κερκίνη, δεννθα έχει δει τίποτα από τη Μακεδονία. Ένεκα της καταγωγής μου την επισκευθηκα πολλές φορές στις δεκαετίες 1950 αρχές της δεκαετίας του 1960. Η φύση, η πυκνή βλάστηση, η ποικιλία των πουλιών και κυρίως η ηρεμία του τοπίου, θα μου μείνουν αξέχαστα. Δυστυχώς, από τότε δεν την ξαναεπισκεύθηκα και τώρα που είδα τις φωτογραφίες, βούρκωσα.
Παναγιώτης Σπυρίδης 28/12/2017 10:49:07 μμ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.