Μεστά και Ολύμποι, χιώτικα αρχιτεκτονικά στολίδια

Η πλατεία των Μεστών
Η πλατεία των Μεστών
Η παραλία Αυλωνιά
Η παραλία Αυλωνιά
Η παραλία Σαλάγωνα
Η παραλία Σαλάγωνα
Η παραλία Τραχύλια
Η παραλία Τραχύλια
Η παραλία Κάτω Φανά
Η παραλία Κάτω Φανά
Η παραλία της Αγίας Δύναμης
Η παραλία της Αγίας Δύναμης
Σπήλαιο Ολύμπων
Σπήλαιο Ολύμπων
Ολύμποι
Ολύμποι
Ολύμποι
Ολύμποι
Ολύμποι
Ολύμποι
Ολύμποι
Ολύμποι
Ολύμποι
Ολύμποι
Το σπήλαιο Ολύμπων
Το σπήλαιο Ολύμπων
Μεστά
Μεστά
Μεστά
Μεστά
Μεστά, Παλαιός Ταξιάρχης
Μεστά, Παλαιός Ταξιάρχης
Μεστά, Μεγάλος Ταξιάρχης
Μεστά, Μεγάλος Ταξιάρχης
Μεστά
Μεστά
Ο Λιμένας Μεστών
Ο Λιμένας Μεστών
Μεστά, Παλαιός Ταξιάρχης
Μεστά, Παλαιός Ταξιάρχης
Μεστά, Μεγάλος Ταξιάρχης
Μεστά, Μεγάλος Ταξιάρχης
Μεστά
Μεστά
Μεστά
Μεστά
Μεστά
Μεστά
24 φωτογραφίες
Φωτό:
Στα Νοτιόχωρα της Χίου, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, είναι χτισμένα δύο γοητευτικά οικιστικά σύνολα, τα Μεστά και οι Ολύμποι.

Τα Μεστά, χωριό με μεσαιωνικό χρώμα, αποτελούν ένα πρότυπο αμυντικής αρχιτεκτονικής, με τα πετρόχτιστα σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο, να σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος.

Μοναδική εμπειρία αποτελεί η περιπλάνηση στα δαιδαλώδη σοκάκια των Μεστών, κάτω από τις καμάρες. Στο κέντρο, η πλατεία με τα καφέ και τις παραδοσιακές ταβέρνες συγκεντρώνει όλη την κίνηση του χωριού.


Στα Μεστά αναβιώνει τις Απόκριες το έθιμο του «Αγά», ο οποίος δικάζει με γέλιο και σατιρικά στοιχεία «αθώους και ενόχους» περαστικούς. Αυτοί πληρώνουν το συμβολικό πρόστιμο που τους αναλογεί και χορεύουν στο παραδοσιακό γλέντι.  

Η εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική του Μεγάλου Ταξιάρχη, ο Παλαιός Ταξιάρχης, με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1833, άριστο δείγμα χιώτικης ξυλογλυπτικής, καθώς και οι ναοί του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής και της Υπαπαντής, συνθέτουν τη θρησκευτική παρακαταθήκη της περιοχής των Μεστών.

Βόρεια από τα Μεστά βρίσκεται το επίνειό τους, ο Λιμένας, παραθεριστικός οικισμός, απλωμένος γύρω από την ομώνυμη παραλία. Το λιμάνι του οικισμού εξυπηρετεί μικρά εμπορικά πλοία, αλιευτικά και βάρκες.


Σε ύψωμα πάνω από το Λιμένα δεσπόζει η βίγλα Λιβαδιών, μεσαιωνικό παρατηρητήριο.

Για κολύμπι στην ευρύτερη περιοχή των Μεστών, στη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Χίου, προσφέρονται οι παραλίες Λιμένας, Μερικούντα, Αποθήκα, Αυλωνιά, Τραχύλια, Αγγέλια και Σαλάγωνα.

Σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά από τα Μεστά, στη διαδρομή προς το Πυργί, οι ταξιδιώτες συναντούν τους Ολύμπους, έναν παραδοσιακό οικισμό με έντονα μεσαιωνικά στοιχεία και φρουριακό χαρακτήρα.

Οι περίτεχνες πύλες της καστροπολιτείας, οι στενοί δρόμοι με τα πέτρινα θολωτά τόξα, οι καμάρες, τα πετρόχτιστα σπίτια συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδανικό για ρομαντικούς περιπάτους.


Ο πύργος, στην πλατεία, στο κέντρο του οικισμού, το κτίριο του παλαιού παρθεναγωγείου, οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής, του Ταξιάρχη και της Αγίας Θεοδοσίας συγκεντρώνουν κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Όσοι θελήσουν να φθάσουν από τα Μεστά στους Ολύμπους ακολουθώντας την υπάρχουσα πεζοπορική διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να δουν το παλαιό υδραγωγείο των Μεστών και το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου.

Ένας πρόσθετος πόλος έλξεως για τους φυσιολάτρες είναι, ασφαλώς, το σπήλαιο των Ολύμπων, στην περιοχή Συκιά. Το σπηλαιοβάραθρο (βάθος 51,9 μ., θερμοκρασία 17,5 βαθμοί Κελσίου και υγρασία 95%), που εξερευνήθηκε το 1985, διαθέτει πλούσιο
σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.

Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Κάτω Φανών, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικό κέντρο λατρείας, το οποίο ήταν σε συνεχή χρήση από τον 9ο αιώνα π.Χ.

Σώζονται λείψανα αρχαϊκού ναού (ήταν αφιερωμένος στο Φαναίο Απόλλωνα και υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες) και του περιβόλου του, αρχιτεκτονικά μέλη που χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου σε μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις, καθώς και λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής, χτισμένης πάνω στα ερείπια του αρχαϊκού ναού (την εν λόγω βασιλική διαδέχθηκε βυζαντινός ναός).

Η όμορφη παραλία της Αγίας Δύναμης, με το ομώνυμο ξωκλήσι, και η ακρογιαλιά των Κάτω Φανών υποδέχονται τους παραθεριστές της περιοχής των Ολύμπων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

χιος
καθε χρονο παμε καθε χρονο μας μαγευει καθε χρονο την αγαπαμε πιο πολυ.Αν ελειπαν μονον οι πυρκαιες η Χιος θαταν κουκλα.
Τζανακακης 4/9/2017 7:20:45 πμ
ΧΙΟΣ: ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΑ ΜΕΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΥΠΟΣΚΑΦΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΔΑΛΩΔΕΙΣ ΔΡΟΜΙΣΚΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΠΑΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΑ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΕΜΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ, ΟΝΟΜΑΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΤΟΥΣΙΚΟ ΚΡΑΣΙ, ΟΠΩΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΤΩΝ... ΟΙ ΟΛΥΜΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΣΤΡΟ, ΕΚΕΙ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΩΝ, ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΟΙ ΛΥΜΠΟΥΣΟΙ, ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ, ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΚΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. ΜΕΣΤΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΟΙ ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ. ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟ, ΣΤΗ ΧΙΟ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΝΙΑΔΗΣ τ. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Υπ. Διδάκτορας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΝΙΑΔΗΣ 21/6/2017 1:36:44 μμ

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

Τίτλος*
Γράψτε το σχόλιό σας*
Ονομα που θα εμφανιστεί στο σχόλιό σας
E-mail
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

Γράψτε το κείμενο όπως το διαβάζετε παρακάτω:
Αν το κείμενο δεν είναι ευδιάκριτο, πατήστε εδώ να δημιουργηθεί νέο κείμενο.