ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Αργιθέα: Τι αξίζει να επισκεφθείτε στα χωριά της

Σε κοντινή απόσταση από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, ξεδιπλώνεται ένα τόπος ανεξερεύνητης και άγριας ομορφιάς. Αυτός είναι η ευρύτερη περιοχή της Αργιθέας με τα πανέμορφα, μικρά και γραφικά χωριά που αποτελούν προορισμό με μεγάλη αξία για όσους αναζητούν μέρη που έχουν μείνει αναλλοίωτα στον χρόνο.

Τι αξίζει να επισκεφθείτε στα χωριά της Αργιθέας

Λίμνη Στεφανιάδα

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

@my_thessaly_

Η Στεφανιάδα είναι μια άγνωστη στους περισσότερους πανέμορφη λίμνη στην Καρδίτσα που δημιουργήθηκε το 1963 μετά από μια κατολίσθηση. Η προσέγγιση δεν είναι δύσκολη και η διαδρομή μέχρι εκεί εξαιρετική, καθώς η λίμνη Στεφανιάδα απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας, περνώντας μέσα από όμορφα χωριά

Ιερή Μονή Παναγίας Σπηλιάς (ή Σπηλιώτισσας)

Στην κορυφή ενός απότομου βράχου 900 μέτρων, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή μοιάζει να κρέμεται στο κενό, προκαλώντας δέος στον επισκέπτη. Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή ιδρύθηκε από τους αδελφούς καλόγερους Αθανάσιο και Παρθένιο, που βρήκαν σε ένα απρόσιτο σημείο σαν σπηλιά κοντά στη σημερινή θέση της Μονής, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ένα αναμμένο καντήλι και πόσιμο νερό που ανέβλυζε μέσα από τα βράχο.

Πεζοπορία

Φωτο: Unsplash

Η ανατολική Αργιθέα ανήκει στα Θεσσαλικά Άγραφα και περιτριγυρίζεται από ψηλά βουνά με κορυφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα. Η επιβλητική Καράβα (2184μ.), το πιο ψηλό βουνό των Αγράφων, την χωρίζει από τη δυτική Αργιθέα, το Βουτσικάκι (2154μ.) από την λίμνη Πλαστήρα, και το εντυπωσιακό Ντελιδίμι (2163μ.) από τα Ευρυτανικά Άγραφα που απλώνονται στα νότια. Όλα τα βουνά των Αγράφων διατρέχονται από ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών με την ανατολική Αργιθέα στο κέντρο τους.

Χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε

Ρεντίνα

Η «βασίλισσα των Αγράφων» βρίσκεται στα όρια των νομών Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Πρόκειται για έναν όμορφο παραδοσιακό οικισμό μέσα στο πράσινο. Τα σπίτια είναι χτισμένα ανάμεσα στις βελανιδιές και τα πλατάνια. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης όπου θα βρείτε φωτογραφίες από τον αγώνα.

Aργιθέα

H Aργιθέα (Κνίσοβο η παλαιότερη ονομασία της) είναι χτισμένη σε κοίλωμα, μέσα στα έλατα. Τα πετρόχτιστα σπίτια διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα του χωριού, που υπήρξε πρωτεύουσα της Aθαμανίας.

Μεταξύ άλλων, στα χωριά της Αργιθέας συμπεριλαμβάνονται τα χωριά Ανθηρό, Πετρωτό, Δροσάτο, Πετροχώρι, Μάραθο, Βλάσι, Φουντωτό και πολλά ακόμη.

Δείτε επίσης:

Χειμερινές Αποδράσεις: Απολαύστε μια luxury διαμονή στα Ιωάννινα


Ζαγοροχώρια: 5 στάσεις για καφέ και γλυκό

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα