Αίγινα

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, στο λιμάνι της Αίγινας
Φωτό:

Πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, η ιστορική πόλη της Αίγινας γοητεύει τους επισκέπτες με το ιδιαίτερο χρώμα της. Τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα παραδοσιακά σπίτια, η αγορά με τα γραφικά στενά της, τα μόνιππα που πηγαινοέρχονται στην προκυμαία, το εκκλησάκι του Aγίου Nικολάου του Θαλασσινού, το λιμάνι με τα ιστιοπλοϊκά, τα εκδρομικά και τα αλιευτικά σκάφη συνθέτουν την όμορφη εικόνα της πόλης. Τη μεγαλύτερη κίνηση συγκεντρώνουν τα εμπορικά και τα καταστήματα πώλησης του ονομαστού αιγινήτικου φιστικιού, τα καφέ μπαρ, τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία κατά μήκος της παραλίας, από όπου η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι υπέροχη. Η πόλη της Αίγινας έχει 7.410 κατοίκους.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ, στο λιμάνι.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Κολόνας

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΝΑΣ. Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του χώρου είναι ο προϊστορικός οικισμός (τέλη Νεολιθικής Περιόδου-Μυκηναϊκοί Χρόνοι), ο δωρικός περίπτερος ναός του Απόλλωνα (τέλη 6ου αι. π.X.) - σώζονται η κρηπίδα και ένας όρθιος κίονας, στον οποίον οφείλει την ονομασία της η περιοχή - και το υστερορωμαϊκό τείχος της ακρόπολης (3ος αι. μ.Χ.).

Αρχαιολογικό

(τηλ. 22637), στον αρχαιολογικό χώρο της Κολόνας. Ιδρύθηκε το 1829 με τη φροντίδα του ιστορικού και λογίου Ανδρέα Μουστοξύδη (1785-1860). Στα σημαντικότερα εκθέματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μεσοελλαδικός πιθαμφορέας (1700 π.Χ.), γεφυρόστομη πρόχους πρώιμου ανακτορικού ρυθμού (γύρω στο 1450 π.Χ.), πρωτοκορινθιακή κοτύλη, αττικός μελανόμορφος αμφορέας (α' τέταρτο 5ου αι. π.Χ.), η πρωτοαττική πρόχους των Κριών (μέσα 7ου αι. π.Χ.), αρχαϊκή επιγραφή από την Αφαία, πώρινο άγαλμα του Ηρακλή από αέτωμα (560 π.Χ.), αρχαϊκή στήλη με γυναικείες μορφές (αρχές 5ου αι. π.Χ.), μαρμάρινη σφίγγα (460 π.Χ.), μετόπη με τρεις ανάγλυφες ανδρικές μορφές, τμήμα αρχαϊκού αναγλύφου (α' μισό 5ου αι. π.Χ.).

Λαογραφικό

(οδός Σπύρου Ρόδη). Το Μουσείο - στεγάζεται σε κτίριο-δωρεά της Πολύμνιας Παναγή Ηρειώτη στο Δήμο - περιλαμβάνει ιστορικά έγγραφα και χειρόγραφα, χάρτες, αξιόλογη συλλογή βιβλίων, γκραβούρες, τοπικές ενδυμασίες, έπιπλα, αντικείμενα οικιακής χρήσης κ.ά. Στο χώρο του Μουσείου φιλοξενούνται πολιτιστικές δραστηριότητες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στην Αύρα και την Παναγίτσα. Επίσης, στην Kολόνα, το Φάρο και τα Πλακάκια.

*YΔATIKO ΠAPKO ANAΨYXHΣ: ΓΟΥΟΤΕΡ ΠΑΡΚ (τηλ. 22540), στο Φάρο. Περιλαμβάνει νεροτσουλήθρες, πισίνα (και παιδική), μπαρ κ.ά. Λειτουργεί από το Μάιο ώς και το Σεπτέμβριο.

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Το "Πολιτιστικό Καλοκαίρι", με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις, ομιλίες κ.ά.

Tα πανηγύρια του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου και του Aγίου Διονυσίου, πολιούχου, στις 17 Δεκεμβρίου.

*ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 22412.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Νοσοκομείο, τηλ. 22209, φαρμακεία, τηλ. 22404, 25317.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Aστυνομία 23333, Λιμεναρχείο 22328, OTE 22399, EΛTA 22398. Ταξί 22635.