Πόρος

Φωτό:

Πρωτεύουσα και λιμάνι του ομώνυμου νησιού, η ονομαστή πολιτεία του Πόρου είναι αμφιθεατρικά χτισμένη απέναντι από το Γαλατά Τροιζήνας. Το στενό θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά, τα νεοκλασικά κτίρια, τα παραδοσιακά σπίτια, τα γραφικά καλντερίμια, ο πύργος του ρολογιού συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο. Πυκνά δρομολόγια μικρών σκαφών και φεριμπότ διαπεραιώνουν τους κατοίκους του νησιού και τους εκδρομείς από το Γαλατά στον Πόρο και αντίστροφα. Τους επισκέπτες του Πόρου υποδέχονται τα καφέ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα κατά μήκος της προκυμαίας, όπου δένουν πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Ο Πόρος έχει 4.102 κατοίκους.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, με τοιχογραφίες του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Το Ρολόϊ

ΤΟ ΡΟΛΟΪ (1927). Δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του Πόρου. H θέα από εδώ στο λιμάνι και τις ακτές του Γαλατά είναι θαυμάσια.

Αρχαιολογικό

(πλατεία Κορυζή, τηλ. 23276). Περιλαμβάνει ευρήματα από το ιερό του Ποσειδώνα, τη Μεγάλη Μαγούλα Γαλατά, την Τροιζήνα, τα Μέθανα, την Ερμιόνη και το Μόδι. Στα σημαντικότερα εκθέματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αγγεία Μεσοελλαδικής Εποχής (2000-1600 π.Χ.) από την Ερμιόνη, ιωνικό κιονόκρανο και χάλκινα σκεύη από το ιερό του Ποσειδώνα, πήλινη υδρορρόη σε σχήμα λεοντοκεφαλής από το ιερό της Αφροδίτης Ακραίας στην Τροιζήνα, γεωμετρικοί αμφορείς και ψηφισματικό ανάγλυφο από την Τροιζήνα, ενεπίγραφο βάθρο αγάλματος και αρχαϊκό επιτάφιο σήμα από τα Μέθανα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στο Κανάλι, τον Άσπρο Γάτο, το Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο, το Λιμανάκι της Aγάπης, το Ρώσικο Ναύσταθμο και τη Bαγιωνιά.

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

H "Nαυτική Eβδομάδα", με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ναυτικού περιεχομένου κ.ά.

Στην Πλάκα Λεμονοδάσους, το πανηγύρι της Παναγίας της Ελεούσας στις 4 Ιουνίου. Οι προσκυνητές φθάνουν με βάρκες από τον Πόρο για τον εσπερινό στις 3 Ιουνίου - ακολουθεί πανηγύρι.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 22600, φαρμακεία, τηλ. 25523, 24793.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Aστυνομία 22462, Λιμεναρχείο 22274, ΟΤΕ 22199, EΛTA 22275. Ταξί 23003.

Πόρος - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ