Περιστέρια - Χαλιώτης

Περιστέρια
Φωτό:

Παραλιακός οικισμός στο νότιο τμήμα του νησιού, σε περιοχή με δαντελωτές ακρογιαλιές και βραχονησίδες, τα Περιστέρια έχουν μικρό λιμάνι για βάρκες και αλιευτικά. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός Χαλιώτης, με ωραία παραλία. Τα Περιστέρια έχουν 215 κατοίκους. Απέχουν 13 χλμ Ν από την πρωτεύουσα.

Το Ιερό του Διόνυσου

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, Ελληνιστικής Εποχής. Τα ανασκαφικά ευρήματα του καθηγητή Αρχαιολογίας Γιάννου Λώλου τεκμηριώνουν το διονυσιακό χαρακτήρα του ιερού - άκμασε κατά τον 3ο και το 2ο αι. π.Χ. - και τη λατρεία του Ευριπίδη ταυτόχρονα με εκείνη του Διονύσου. Μετά την καταστροφή του ιερού η συλλατρεία Διονύσου και Ευριπίδη ασκήθηκε εντατικά στο σπήλαιο του Ευριπίδη.

Το Σπήλαιο του Ευριπίδη

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ, κοντά στο ιερό του Διονύσου. Εξερευνήθηκε από το Γιάννο Λώλο κατά τα έτη 1994-1997. Έχει συνολικά δέκα θαλάμους. Η χρήση του σπηλαίου χρονολογείται τόσο στους Προϊστορικούς όσο και στους Ιστορικούς Χρόνους. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, θραύσματα αγγείων και λίθινα εργαλεία Νεολιθικής Περιόδου, χάλκινο ξίφος και αγγεία Μυκηναϊκών Χρόνων, αγγεία Κλασικών Χρόνων, νομίσματα και κεραμική της Ρωμαϊκής Περιόδου, νομίσματα και κοσμήματα της Φραγκοκρατίας. Η ανακάλυψη εν μέρει σωζόμενου σκύφου (χρονολογείται στη δεκαετία 430-420 π.Χ.) με το όνομα του αρχαίου τραγικού Ευριπίδη χαραγμένο στην εξωτερική πλευρά του επιτρέπει την ασφαλή ταύτιση του σπηλαίου με το χώρο-ησυχαστήριο όπου ο μεγάλος ποιητής αποσυρόταν για να γράψει τις τραγωδίες του. Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Περίοδο το ησυχαστήριο του Ευριπίδη αναδείχθηκε σε αξιοθέατο και προσκύνημα (λατρευτικό άντρο).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις ακρογιαλιές Περιστέρια, Χαλιώτη και Μαρούδι ("Αίας Κλαμπ").