Σπέτσες

Σπέτσες
Φωτό:

Απλωμένη στο ανατολικό τμήμα του νησιού, η πόλη των Σπετσών είναι ένα υπέροχο οικιστικό σύνολο με μεγάλη τουριστική κίνηση και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Η φημισμένη Ντάπια στο λιμάνι, επιβλητικά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια, ανθοστόλιστες αυλές και περίτεχνα βοτσαλωτά, όμορφες εκκλησίες στολίζουν την πρωτεύουσα. Στη ρομαντικότερη γωνιά των Σπετσών, στο Παλαιό Λιμάνι με τα καρνάγια, δένουν ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά σκάφη, ενώ τα καφέ μπαρ, τα μεζεδοπωλεία και τα εστιατόρια πολυτελείας καλωσορίζουν τους επισκέπτες του νησιού. Ξεχωριστή εμπειρία είναι η βόλτα είτε με τα πόδια είτε με τις γραφικές άμαξες από την Ντάπια στο Παλαιό Λιμάνι. Στην πόλη των Σπετσών επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων, των ταξί και των λεωφορείων. Εκδρομικά σκάφη συνδέουν το λιμάνι της Ντάπιας με τις παραλίες του νησιού. Η πόλη των Σπετσών έχει 3.846 κατοίκους.

Η Ιστορική Ντάπια

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΤΑΠΙΑ, παλαιό πυροβολείο και τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821, στο λιμάνι.

Η εκκλησία του Αγίου Αντώνιου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ.

Μπουμπουλίνας

(τηλ. 72416). Το Μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό της εθνικής ηρωίδας. Περιλαμβάνει έπιπλα 17ου-20ού αι., το ομοίωμα του θρυλικού πλοίου της ("Αγαμέμνων"), παλαιά βιβλία, έγγραφα και επιστολές της Επανάστασης, προσωπογραφίες, γκραβούρες, χάρτες, κεντήματα, προτομές, βυζαντινές εικόνες, όπλα κ.ά. Μοναδικό είναι το φλωρεντινό σκαλιστό ταβάνι της μεγάλης σάλας. Στο Μουσείο πραγματοποιείται ξενάγηση, όπου παρέχονται πληροφορίες για τη ζωή, τη δράση και την προσφορά στην πατρίδα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Σπετσών

(τηλ. 72994). Το Μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κεραμικά, ευρήματα Κλασικών Χρόνων, γλυπτά και νομίσματα Ρωμαϊκής, Παλαιοχριστιανικής και Βυζαντινής Περιόδου, μεταβυζαντινές εικόνες, άμφια και άλλα εκκλησιαστικά είδη, ενδυμασίες, κεντήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έργα ξυλογλυπτικής, πολύτιμα κειμήλια της Επανάστασης του 1821 (σημαία της Επανάστασης, όπλα, ιστορικά έγγραφα, προσωπογραφίες κ.ά.). Επίσης, σε αίθουσα του Μουσείου θα δείτε έκθεση αφιερωμένη στο "Κυπρομυκηναϊκό ναυάγιο των Ιρίων" (1200 π.Χ.).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις παραλίες Άγιο Μάμαντα, Μπάτη, Άγιο Νικόλαο, Γαρύφαλλο, Αγία Μαρίνα, Κουνουπίτσα, Σχολές, Λιγονέρι, Παράδεισο, Βρέλλο και Ζογεριά.

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Ο εορτασμός της επετείου της ναυμαχίας των Σπετσών ("Aρμάτα"), τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Στις εκδηλώσεις - κορυφώνονται με την πυρπόληση και την ανατίναξη του ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας - περιλαμβάνονται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.ά.

Το πανηγύρι των Τριών Σπετσιωτών Αγίων Σταματίου, Ιωάννου και Νικολάου στις 3 Φεβρουαρίου.

Το πανηγύρι του προστάτη του νησιού, Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 72472, φαρμακεία, τηλ. 72480, 72256.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Aστυνομία 73100, Λιμεναρχείο 72245, OTE 72399, EΛTA 72228.