Ύδρα

Το Ιστορικό Αρχείο της Ύδρας
Η μονή του Προφήτη Ηλία
Η ακρογιαλιά του Αγίου Νικολάου
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη
Ύδρα
Η παραλία του Βλυχού
Η όμορφη ακρογιαλιά του Βλυχού
Η Σπηλιά
Ο μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου
Το λιμάνι της Ύδρας
Τα γαϊδουράκια της Ύδρας
Το αρχοντικό Γεωργίου και Παύλου Κουντουριώτη
Η πόλη της Ύδρας από ψηλά
Άποψη της πόλης της Ύδρας
Η ακρογιαλιά Μπίστη
Η ακρογιαλιά Αυλάκι
Αυτή είναι η Ύδρα...
Η πόλη της Ύδρας με πανσέληνο
Ο μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (Μοναστήρι), στην πόλη της Ύδρας
Στα μονοπάτια της Ύδρας
Το αρχοντικό Γεωργίου και Παύλου Κουντουριώτη
Η θέα στην πόλη της Ύδρας από ψηλά
Άποψη της πόλης της Ύδρας
24 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 64 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 48 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 2.719

Φημισμένο νησί με πλούσια ναυτική παράδοση και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, η Ύδρα προσελκύει πολυάριθμους έλληνες και ξένους επισκέπτες χάρη στη λαμπρή ιστορική διαδρομή της και την υπέροχη αρχιτεκτονική της. Τόπος καταγωγής μεγάλων μορφών της Ελληνικής Επανάστασης και του δημόσιου βίου, τόπος έμπνευσης και δημιουργίας για προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, το στολίδι του Αργοσαρωνικού διαθέτει μοναδικά αρχιτεκτονικά δείγματα, αξιόλογα μουσεία, παλαιές εκκλησίες και μοναστήρια. Το πυκνό δίκτυο των περιπατητικών μονοπατιών δίνει τη δυνατότητα στους φυσιολάτρες να γνωρίσουν από κοντά το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Ψηλότερη κορυφή της Ύδρας είναι ο Έρως (588 μ.).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής στην Ύδρα (ή και Υδρέα στην αρχαιότητα) ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή. Κατά τους Πρωτοελλαδικούς Χρόνους (3η χιλιετία π.Χ.) το νησί είχε ακμαίους παράκτιους οικισμούς ως διαμετακομιστικός σταθμός και κέντρο τροφοδοσίας των εμπορικών πλοίων, ενώ τη Μυκηναϊκή Περίοδο οικιστικά κέντρα ήταν η Χώριζα και η Επισκοπή. Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους η Ύδρα περιήλθε στην κυριαρχία Ερμιονέων, Σαμίων και Τροιζηνίων, αποτελούσε δε κυρίως τόπο βοσκής αιγοπροβάτων και καταφύγιο ναυτικών. Το 15ο αι. εγκαταστάθηκαν στο νησί έποικοι από την Πελοπόννησο, ακολούθησαν δε κάτοικοι και άλλων περιοχών τους επόμενους αιώνες. Από το 17ο αι. η Ύδρα άρχισε να αναπτύσσει ναυτική και εμπορική δραστηριότητα. Στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αι., χάρη στις ενέργειες των κατοίκων του και τη διεθνή συγκυρία, το νησί γνώρισε περίοδο οικονομικής άνθησης και ναυτικής υπεροχής. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή των Yδραίων στον Αγώνα του 1821, με κορυφαία φυσιογνωμία το ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη. Ο στόλος τους συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση των επαναστατικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Σημαντικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν στη νεότερη ελληνική ιστορία προσωπικότητες που κατάγονταν από την Ύδρα (Γεώργιος και Παύλος Κουντουριώτης, Αντώνιος Κριεζής, Δημήτριος και Πέτρος Βούλγαρης, Αθανάσιος Μιαούλης, Νικόλαος Βότσης).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Αμυγδαλωτά, μέλι, μαντίλια, δαντέλες, κεντήματα, κοσμήματα, διακοσμητικά κεραμικά, είδη λαϊκής τέχνης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: Ψάρια και θαλασσινά, "γκόγκλιες" (χειροποίητα μακαρόνια με τυρί), καβουρμάς (παστωμένο βοδινό κρέας).

AΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΑΦΟΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι του νησιού.

Ύδρα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ