Ύδρα

Ύδρα
Φωτό:

Μοναδικό οικιστικό σύνολο, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής, η πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το κλειστό φυσικό λιμάνι της. Επιβλητικά αρχοντόσπιτα, παραδοσιακές κατοικίες με ανθοστόλιστες αυλές και ψηλούς μαντρότοιχους, γραφικά καλντερίμια ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο, ατενίζουν από ψηλά το λιμάνι και φανερώνουν το ένδοξο παρελθόν της πρωτεύουσας του νησιού. Εμπορικά καταστήματα, καφέ, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια κατά μήκος της προκυμαίας υποδέχονται τους παραθεριστές, που - ελλείψει τροχοφόρων στο νησί - χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα συμπαθητικά γαϊδουράκια. Στο λιμάνι της Ύδρας, έναν από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς, συγκεντρώνονται πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα σκάφη, αλλά και κρουαζιερόπλοια, που μεταφέρουν επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Εκδρομικά σκάφη και θαλάσσια ταξί συνδέουν την πρωτεύουσα με τις ακρογιαλιές του νησιού και τις απέναντι αργολικές ακτές (Μετόχι Ερμιονίδας). H πόλη της Ύδρας έχει 2.526 κατοίκους.

Οι Προμαχώνες

ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ, με τα κανόνια, στην είσοδο του λιμανιού.

Ο Ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη

Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ, στη βορινή είσοδο του λιμανιού.

Εκκλησιαστικό

(τηλ. 54071). Το Μουσείο στεγάζεται σε αίθουσα του κτιριακού συγκροτήματος της μητρόπολης. Περιλαμβάνει ξυλόγλυπτο επιτάφιο, εικόνες, άμφια, δισκοπότηρα, σταυρούς, καντήλια, μίτρες, πόρπες, ευαγγέλια, έγγραφα μεγάλης αξίας και αρχιερατικές λειψανοθήκες, που χρονολογούνται στο 18ο και το 19ο αι.

Ιστορικη οικια Λάζαρου Κουντουριώτη

(τηλ. 52421). Το Μουσείο αποτελεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη - ξεχωρίζουν η πολυθρόνα, τα παράσημα και η τιμητική σπάθη του επιφανούς υδραίου αγωνιστή και πολιτικού Λάζαρου Κουντουριώτη -, όπλα του Αγώνα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, κοσμήματα, κεντήματα, υφαντά, παραδοσιακές ενδυμασίες, κασέλες ξυλόγλυπτες ή επιζωγραφισμένες. Σε αίθουσα του Μουσείου εκτίθενται έργα ζωγραφικής των Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζαντίου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις ακρογιαλιές Σπηλιά, Υδρονέτα, Αυλάκι, Καμίνι, Μικρό Καμίνι, Βλυχό, Παλαμιδά, Μώλο, Μπίστη, Άγιο Νικόλαο, Νήσιζα, Λιμιόνιζα και Μανδράκι (Μιραμάρε).

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Στα Καμίνια, η περιφορά του Eπιταφίου τη Mεγάλη Παρασκευή.

Το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα.

Τα "Mιαούλεια", εκδηλώσεις στα τέλη Iουνίου, αφιερωμένες στη δράση του ναυάρχου Mιαούλη.

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Mαριονέτας τον Ιούλιο.

Τα "Κουντουριώτεια", πολιτιστικές εκδηλώσεις στα τέλη Αυγούστου.

Το "Συνέδριο Ρεμπετολογίας" τον Οκτώβριο.

Το πανηγύρι των οκτώ προστατών Αγίων του νησιού στις 24 Ιουνίου.

Τα πανηγύρια της Παναγίας της Φανερωμένης στις 15 Αυγούστου και του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, προστάτη του νησιού, στις 14 Νοεμβρίου.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 53150-1, Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 52420, φαρμακείο, τηλ. 53260.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Aστυνομία 52205, Λιμεναρχείο 52279, OTE 52399, EΛTA 52262.

Ύδρα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ