Αθήνα

Φωτό:

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 745.514

Σταυροδρόμι λαών, φυλών και επιδρομέων, στο κέντρο των πολιτισμών της Mεσογείου, η Aθήνα, στη μακραίωνη ιστορία της, δέχθηκε επιρροές αλλά και μεταλαμπάδευσε γνώσεις και πολιτισμό. Στάθηκε πόλος έλξης για όλους. Σήμερα, βέβαια, θα ήμασταν εκτός πραγματικότητας, αν σας προτείναμε την Aθήνα για διακοπές, μια πόλη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα - πυκνή δόμηση χωρίς σεβασμό στους κανόνες της αισθητικής, έλλειψη χώρων πρασίνου, μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.ά. - και μοιάζει να έχει χάσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία που είχε στο παρελθόν. Εντούτοις, η Αθήνα έχει ακόμη πολλές ομορφιές και αξιοθέατα, που θα ανακαλύψουν και θα απολαύσουν μόνο όσοι την αγαπούν πραγματικά και συνειδητοποιούν ότι η ιστορία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Ελλάδας.

Η Πλατεία Συντάγματος και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.

Η Βουλή των Ελλήνων

H BΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, νεοκλασικό κτίριο πάνω από το Mνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1836-1840 ως ανάκτορο του Όθωνα. Στεγάζει από το 1935 τη Bουλή των Eλλήνων.

Ακρόπολης

(οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, περιοχή Μακρυγιάννη, τηλ. 9000900). Το υπερσύγχρονο Μουσείο περιλαμβάνει την Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης (ευρήματα από τα ιερά που υπήρχαν στις κλιτύς της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του Βράχου σε όλες τις ιστορικές περιόδους), την Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων (πώρινα και μαρμάρινα γλυπτά, Κόρες, Κούροι, Ιππείς, χάλκινα ειδώλια κ.ά.), την Αίθουσα του Παρθενώνα (πρωτότυπα αρχιτεκτονικά γλυπτά και αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα), ευρήματα από τα Προπύλαια, το ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο, ευρήματα από το ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας και αναθήματα Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων, που χρονολογούνται στην περίοδο από τον 5ο αι. π.Χ. ώς τον 5ο αι. μ.Χ. Το Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο χώρο του Μουσείου λειτουργούν καφέ, εστιατόριο και δύο πωλητήρια.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Το πήλινο κάλυμμα κοσμηματοθήκης (μαινάδες παίζουν μουσική και χορεύουν μπροστά στο θεό Διόνυσο, 4ος αι. π.Χ.), την αναθηματική στήλη που πιθανώς σχετίζεται με το ιερό της Βλαύτης (εικονίζεται ο αναθέτης Σίλων πάνω σε βλαύτη ή σανδάλι, μέσα 4ου αι. π.Χ.), το αέτωμα του αρχαϊκού Παρθενώνα ή Εκατομπέδου (γύρω στο 570 π.Χ.), το αέτωμα της Γιγαντομαχίας από τον αρχαϊκό ναό της Αθηνάς Πολιάδος (525-500 π.Χ.), τα χάλκινα αναθηματικά ειδώλια που παριστάνουν λιοντάρι, αγριόχοιρο, σκύλο και πουλί (6ος αι. π.Χ.), τα περίφημα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα (λαξευμένα σε μάρμαρο Πεντέλης), τα φατνώματα της οροφής και τμήμα ιωνικού κιονόκρανου των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά της ζωφόρου του Ερεχθείου και τις διάσημες Καρυάτιδες του ίδιου ναού, το κεφάλι του λατρευτικού αγάλματος της Αρτέμιδος Βραυρωνίας (έργο του γλύπτη Πραξιτέλη, 330 π.Χ.), το άγαλμα της Πρόκνης και του Ίτυ (έργο του γλύπτη Αλκαμένη, 430-420 π.Χ.), το πορτρέτο του Ραμητάλκη ή του Σαυρωμάτη Β' (ηγεμόνων του Βοσπόρου, 150-125 π.Χ.).

Αλεξ Μυλωνά

(πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, τηλ. 3215717). Εκτίθενται δημιουργίες της γλύπτριας και ζωγράφου Άλεξ Μυλωνά - έργα σε μάρμαρο, χαλκό, σίδερο, αλουμίνιο, μπρούντζο κ.ά., κολάζ, σχέδια και πίνακες ζωγραφικής. Το Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Τουριστική Αστυνομία 6448886, 6443798.

Αθήνα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ