Λαύριο

Ανατολική Αττική
Φωτό:

Πόλη με πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανική παραγωγή της νεότερης Ελλάδας χάρη στον ορυκτό πλούτο της, το Λαύριο είναι χτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, σε περιοχή με μοναδικές φυσικές ομορφιές (εθνικός δρυμός Σουνίου, δαντελωτές ακρογιαλιές), σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Σούνιο, Θορικός, Καμάριζα) και μεγάλη παραθεριστική κίνηση. Κατά την αρχαιότητα η χερσόνησος της Λαυρεωτικής, με το εξαιρετικά πλούσιο σε ορυκτά και μεταλλεύματα υπέδαφος, συνδέθηκε στενά με την πόλη-κράτος της Αθήνας - καθοριστική υπήρξε η συμβολή των λαυρεωτικών μεταλλείων στην ακμή της αθηναϊκής πολιτείας. Στη νεότερη ελληνική ιστορία, το ζήτημα της εκμετάλλευσης των μεταλλείων του Λαυρίου προκάλεσε μεγάλη κρίση στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και την ελληνική οικονομία, γνωστή ως Λαυρεωτικά ή Λαυριακά (1869-1875). Το Λαύριο, λιμάνι με αξιόλογη κίνηση, διαθέτει σύγχρονη μαρίνα υψηλών προδιαγραφών.

Τα Νεοκλασικά

ΤΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ. Μεταξύ άλλων, θα δείτε την αγορά (19ος αι.), το κτίριο του Συλλόγου Φιλομούσων (19ος αι.), το παλαιό δημαρχείο (19ος αι.) και το Α' Δημοτικό Σχολείο (αρχές 20ού αι.).

Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο

ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (τηλ. 25575), καρπός της συνεργασίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διάσωση και την αξιοποίηση του βιομηχανικού συγκροτήματος της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου αποτελεί έναν πόλο εκπαίδευσης, τεχνολογικής έρευνας, βιομηχανικής υποστήριξης, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 22817). Περιλαμβάνει ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή της Λαυρεωτικής.

Βιοτεχνικό - Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό

(τηλ. 25575). Το Μουσείο εδρεύει στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των ορυκτών και των μεταλλείων. Το Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις παραλίες του όρμου Θορικού και στις ακρογιαλιές νότια του Λαυρίου, ώς το Σούνιο.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 25266, 22245.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Aστυνομία 22100, Λιμεναρχείο (22923) 20420, EΛTA 25206. Ταξί 25871.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ