Μαραθώνας

Ανατολική Αττική
Φωτό:

Κωμόπολη χτισμένη σε περιοχή κατοικημένη ήδη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, ο Μαραθώνας είναι περισσότερο γνωστός για την ιστορική σύγκρουση Ελλήνων και Περσών (490 π.Χ.) αλλά και για την τεχνητή λίμνη του, που χρησιμεύει στην υδροδότηση της πρωτεύουσας. Στις ακτές του όρμου του Μαραθώνα είναι χτισμένοι, μεταξύ άλλων, οι οικισμοί Νέα Μάκρη και Σχινιάς.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ (τηλ. 55462). Η εύφορη πεδιάδα του Μαραθώνα υπήρξε χώρος ανάπτυξης ανθρώπινης δραστηριότητας από τους Προϊστορικούς ώς τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Εδώ έλαβε χώρα μια από τις σπουδαιότερες μάχες της αρχαίας ιστορίας, αυτή του 490 π.Χ., όπου Αθηναίοι (με επικεφαλής το Μιλτιάδη) και Πλαταιείς κατανίκησαν τους Πέρσες. Τα σημαντικότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα είναι ο "Τύμβος των Μαραθωνομάχων" (σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, εδώ θάφτηκαν τα λείψανα των 192 αθηναίων πεσόντων στην ιστορική μάχη), ο "Τύμβος των Πλαταιέων", το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στη θέση "Τσέπι", το αιγυπτιακό ιερό (όπου λατρεύονταν η Ίσις και, πιθανώς, ο Όσιρις - Σάραπις) του 2ου αι. μ.Χ. και το ρωμαϊκό βαλανείο (2ος-4ος αι. μ.Χ.) στη θέση "Μπρεξίζα" (πιθανός ιδρυτής τους, ο Ηρώδης ο Αττικός).

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ραμνούντα

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ, δίπλα στον Ευβοϊκό κόλπο. Η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή του αρχαίου δήμου εμφανίζεται συνεχής από τους Νεολιθικούς Χρόνους. Τα αξιολογότερα μνημεία είναι το ιερό της Νεμέσεως, το σημαντικότερο της θεότητας αυτής στην αρχαία Ελλάδα (η παρουσία του επιβεβαιώνεται αρχαιολογικά από τις αρχές του 6ου αι. π.Χ.), το φρούριο (πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου για τον έλεγχο των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά προς την Αθήνα) και οι πολυτελείς ταφικοί περίβολοι των Κλασικών Χρόνων κατά μήκος της οδού που οδηγούσε στο δήμο. Πρόσφατα ευρήματα αποτελούν αγάλματα του Πανός (2ος αι. μ.Χ.) και της Αρτέμιδος (4ος αι. π.Χ.), στήλη με ψήφισμα του κοινού των Σαραπιαστών (τέλη 3ου αι. π.Χ.) και αναθηματική επιγραφή στην Ίσιδα.

Αρχαιολογικό

(θέση "Βρανάς", τηλ. 55155). Στις συλλογές του περιλαμβάνονται νεολιθική κεραμική από το σπήλαιο του Πανός στην Οινόη, πρωτοελλαδική κεραμική από το νεκροταφείο στη θέση "Τσέπι", ευρήματα από τον Τύμβο και το Τρόπαιο της μάχης του Μαραθώνα, επιτύμβια ανάγλυφα της περιοχής του Μαραθώνα (4ος αι. π.Χ.), αναθηματικές επιγραφές ιερών του Μαραθώνα, κεραμική Γεωμετρικών, Αρχαϊκών και Κλασικών Χρόνων από την περιοχή του Μαραθώνα, ανάγλυφα πορτρέτα και επιγραφές του Ηρώδη του Αττικού (2ος αι. μ.Χ.), αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη του αιγυπτιακού ιερού, όπου λατρεύονταν η Ίσις και, πιθανώς, ο Όσιρις - Σάραπις (2ος αι. μ.Χ.).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις παραλίες του όρμου του Μαραθώνα.

*XΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Aστυνομία 67100, EΛTA 66699.