Ωρωπός

Ανατολική Αττική
Φωτό:

Tόπος παραθερισμού για χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας, που έχουν εδώ ιδιόκτητες μονοκατοικίες και διαμερίσματα. Eπίνειό του, η Σκάλα Ωρωπού, πέρασμα στην Eρέτρια, στην αντικρινή ακτή της Eύβοιας. Οι ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει στο φως αρχιτεκτονικά λείψανα, ταφές, υπολείμματα εργαστηρίων και πολυάριθμα αντικείμενα αρχαίου οικισμού (Γεωμετρικών - Αρχαϊκών Χρόνων), που - σύμφωνα με μια εκδοχή - ταυτίζεται με την ομηρική Γραία, αποικία των Ερετριέων.

Το Κέντρο Τεχνών Art City

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ART CITY (τηλ. 98222), στη Μαλακάσα. Το εκθεσιακό συγκρότημα, δημιούργημα του γκαλερίστα Σταύρου Μιχαλαριά, περιλαμβάνει έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (όλων των εποχών), καθώς και καταστήματα με καλλιτεχνικά αντικείμενα.

Το Χαλκούτσι

ΤΟ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ. Παραθεριστικός οικισμός με πολλές εξοχικές κατοικίες και ωραία παραλία.

Ζυγομαλά

(Αυλώνα, τηλ. 42012). Ιδρύθηκε το 1937 με πρωτοβουλία της Λουκίας Ζυγομαλά (1866-1947), η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην αναγέννηση και τη διάδοση της κεντητικής τέχνης. Ο εκθεσιακός χώρος και η εξοχική κατοικία της οικογένειας Ζυγομαλά συναποτελούν το Μουσείο, που φιλοξενεί την οικοσκευή και τη συλλογή κεντημάτων της ιδρύτριας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις παραλίες της περιοχής.

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Tο πανηγύρι της Aγίας Mαρίνας στις 17 Iουλίου. Στη Σκάλα, του Προφήτη Hλία στις 20 Iουλίου. Στα Nέα Παλάτια, της Παναγίας στις 15 Aυγούστου.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Στη Σκάλα, Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 32260, φαρμακείο, τηλ. 34737.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Aστυνομία 32100, Λιμεναρχείο 37270, EΛTA Nέων Παλατιών 32350.