Αχαρνές (Μενίδι)

Βόρεια Αττική
Φωτό:

Προάστιο της Αθήνας, μεγάλο σε πληθυσμό και έκταση. Οι Αχαρναί ήταν στην αρχαιότητα ο πολυπληθέστερος δήμος της Αττικής - ανήκε στην Οινηίδα φυλή. Διάσημη είναι η κωμωδία του Αριστοφάνη "Αχαρνής", όπου ο μεγάλος ποιητής επιχειρεί να τονίσει τα αγαθά της ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, το θέατρο των αρχαίων Αχαρνών.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, με μόνιμη έκθεση έργων του ζωγράφου Χρήστου Τσεβά (θέματα από το παλαιό Μενίδι).

Ο Θολωτός Τάφος των Αχαρνών

Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ (Φιλαδελφείας 205, Κάτω Αχαρνές). Ο επιβλητικός τάφος χρονολογείται από το 14ο-13ο αι. π.Χ. Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα ξενάγησης στο χώρο. Πληροφ.: Δήμος Αχαρνών, τηλ. 2415540.

Αρχαιολογική Συλλογή

(κεντρική πλατεία Αχαρνών, τηλ. 2466122). Εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα (αγγεία, γλυπτά, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, νομίσματα, κοσμήματα, εργαλεία κ.ά.) της περιοχής των Αχαρνών, που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς ώς και τους Βυζαντινούς Χρόνους.

Ιστορικό - Λαογραφικό

(κεντρική πλατεία Αχαρνών, τηλ. 2462701). Δημιούργημα της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών, το Μουσείο περιλαμβάνει αρχαιολογική συλλογή, συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων, φορεσιές, κεντήματα, πίνακες ζωγραφικής, όπλα, εργαλεία, κεραμικά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, φωτογραφίες, κοσμήματα, νομίσματα, γραμματόσημα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο "Γύρος Πάρνηθας", αγώνες δρόμου που διοργανώνει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών με την υποστήριξη του Δήμου. Πληροφ.: ΕΟΣ Αχαρνών, τηλ. 2461528.

Το τριήμερο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας Πάρνηθας - μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην Αγία Τριάδα και το Παλιοχώρι.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Αστυνομία 2466665.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
"Ξεκινάμε", για να σωθεί το Τατόι Fund raising για τη διάσωση και ανάδειξη του Κτήματος