Παλαιό Φάληρο

Μαρίνα Φλοίσβου
Φωτό:

Πυκνοκατοικημένο παραθαλάσσιο προάστιο, με ωραία διαμορφωμένη παραλιακή ζώνη και μαρίνα υψηλών προδιαγραφών (μαρίνα Φλοίσβου). Το Φάληρο υπήρξε στην αρχαιότητα λιμάνι της Αθήνας.

Η "Ολυμπίας"

Η "ΟΛΥΜΠΙΑΣ", αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αι. π.Χ., στο Τροκαντερό (όρμος Παλαιού Φαλήρου).

Αντιτορπιλικό "Βελος"

(Μαρίνα Φλοίσβου). Το αντιτορπιλικό "Βέλος" (Α/Τ ΒΕΛΟΣ) ναυπηγήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1942 και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παραλήφθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιούνιο του 1959. Το Μάιο του 1973 το αντιτορπιλικό "Βέλος", με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ν. Παππά, έλαβε μέρος στο Κίνημα του Ναυτικού εναντίον της Δικτατορίας, αποχωρώντας από συμμαχική άσκηση και καταπλέοντας στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας. Ο κυβερνήτης και τριάντα μέλη του πληρώματος ζήτησαν και έλαβαν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Το "Βέλος" παροπλίστηκε το Φεβρουάριο του 1991 και χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα το 1994. Σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο (πλωτό ναυτικό μουσείο), όπου πραγματοποιούνται τόσο ομαδικές επισκέψεις όσο και επισκέψεις ιδιωτών.

Θωρηκτό "Γ. Αβερωφ"

(Μαρίνα Φλοίσβου, τηλ. 9852578). Το θωρηκτό "Γ. Αβέρωφ" (ολικού μήκους 140 μ., μέγιστου πλάτους 21 μ. και εκτοπίσματος 10.200 τόνων) καθελκύστηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας το Φεβρουάριο του 1910, παραλήφθηκε επίσημα από το Πολεμικό Ναυτικό το Μάιο του 1911 και κατέπλευσε στο Φάληρο το Σεπτέμβριο του 1911. Μέρος των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του θωρηκτού από την Ελλάδα ήταν κληροδότημα προς το Ελληνικό Δημόσιο του ηπειρώτη εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Το θωρακισμένο εύδρομο έλαβε το βάπτισμα του πυρός στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο (Οκτώβριος 1912), επικεφαλής του Στόλου του Αιγαίου υπό το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Επίσης, ανέλαβε επιχειρήσεις στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο, τον Α' και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο (πλωτό ναυτικό μουσείο), όπου πραγματοποιούνται τόσο ομαδικές επισκέψεις όσο και επισκέψεις ιδιωτών.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις παραλίες της περιοχής.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Aστυνομία 9814471.