Φυλή

Δυτική Αττική Το αεροδρόμιο στην Πάχη Μεγάρων
Φωτό:

Κωμόπολη χτισμένη στις νοτιοδυτικές απολήξεις της Πάρνηθας, στην περιοχή του ομώνυμου αρχαίου αττικού δήμου. Μετά τη Φυλή ο δρόμος συνεχίζει προς τη μονή Kλειστών και το αρχαίο φρούριο.

Το Φρούριο

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ, χτισμένο στην κορυφή απόκρημνου βράχου. Οικοδομήθηκε τον 4ο αι. π.Χ., νοτιοδυτικά παλαιότερου φρουρίου που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι, για να ελέγχουν τη διάβαση που οδηγούσε στην Τανάγρα και τη Θήβα. Το παλαιότερο οχυρό αποτέλεσε ορμητήριο του Θρασύβουλου και των συντρόφων του, όταν ο εξόριστος στρατηγός και πολιτικός κατέλυσε την αρχή των Τριάκοντα Τυράννων και αποκατέστησε τη δημοκρατία στην Αθήνα (404-403 π.Χ.). Το νέο φρούριο χρησιμοποιήθηκε στους αγώνες των Αθηναίων εναντίον των Μακεδόνων και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821. Μεγάλο τμήμα των τειχών του διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Η μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών

Η ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΩΝ, στη νότια είσοδο του φαραγγιού της Γκούρας (Κελάδωνα). Το γυναικείο μοναστήρι, με αξιόλογες τοιχογραφίες 18ου αι. και ξυλόγλυπτο τέμπλο, είναι άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε (πιθανή ίδρυση το 14ο αι. και ανακαίνιση το 17ο αι.). Πληροφ.: τηλ. 2411314.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Tο πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Aυγούστου.