Μέγαρα

Δυτική Αττική Το αεροδρόμιο στην Πάχη Μεγάρων
Φωτό:

Η σύγχρονη πόλη των Μεγάρων κατέχει τη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και πνευματικά κέντρα της αρχαίας Ελλάδας. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των Μεγάρων, που κατοικήθηκαν από τους Προϊστορικούς Χρόνους, διαδραμάτισαν η κατάληψή τους από τους Δωριείς και η σύμμειξη αυτών με τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής. Η ιστορική διαδρομή της πόλης-κράτους των Μεγάρων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ρευστότητα στην πολιτειακή ταυτότητα και τις πολιτικές επιλογές. Στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τα οικονομικά συμφέροντά τους, τα Μέγαρα ανήκαν άλλοτε στην αθηναϊκή και άλλοτε στην πελοποννησιακή συμμαχία. Η καίρια γεωγραφική θέση της πόλης, τα λιμάνια της, Νίσαια στον Σαρωνικό (περιοχή Πάχης) και Πηγαί (Παγαί) στον Κορινθιακό (Αλεποχώρι), η ίδρυση μεγαρικών αποικιών (τον 8ο και τον 7ο αι. π.X.) στη Σικελία (Μέγαρα Yβλαία) και στην Προποντίδα (Xαλκηδών, Βυζάντιον κ.ά.) συντέλεσαν στη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη των Μεγάρων. Γύρω στο 635 π.Χ. ο Θεαγένης ανέτρεψε το καθεστώς των ευγενών και εγκαθίδρυσε τυραννία. Οι αριστοκρατικοί κύκλοι των Μεγάρων υπέσκαψαν την εξουσία του προστάτη των τεχνών Θεαγένη και τον ανέτρεψαν το 580 π.Χ. Η ένταση στις σχέσεις των Μεγάρων και της Αθήνας τον 5ο αι. π.Χ., που οφειλόταν σε πολιτικούς και, κυρίως, οικονομικούς λόγους, κορυφώθηκε το 432 π.Χ. με την εφαρμογή του Μεγαρικού ψηφίσματος, που είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην εμπορική δραστηριότητα των Μεγάρων και αποτέλεσε μια από τις βασικές αιτίες για την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π.Χ.). Η πόλη κατακτήθηκε το 307 π.Χ. από το Δημήτριο τον Πολιορκητή και το 146 π.Χ. από τους Ρωμαίους, καταστράφηκε δε οριστικά από τους Γότθους το 395 μ.Χ. Τα Μέγαρα ήταν η πατρίδα, μεταξύ άλλων, του μαθητή του Σωκράτη και ιδρυτή της Μεγαρικής Σχολής Φιλοσοφίας, Ευκλείδη, του ελεγειακού ποιητή Θέογνη, του αρχιτέκτονα και μηχανικού Ευπαλίνου.

Η Κρήνη του Θεαγένους

Η ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΟΥΣ. Οικοδομήθηκε στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., κατά πάσαν πιθανότητα στη θέση μικρότερης κρήνης, έργου του τυράννου των Μεγάρων Θεαγένη. Τη στέγη του οικοδομήματος στήριζαν τριάντα πέντε οκτάπλευροι κίονες με δωρικά κιονόκρανα. Η κρήνη αποτελούνταν από προστώο με πέντε κίονες, λεκάνη άντλησης νερού και μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης νερού, που χωριζόταν κατά μήκος με θωράκιο σε δύο μέρη, καθένα από τα οποία τροφοδοτούνταν με ξεχωριστό αγωγό.

Η μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρυνού

Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΑΚΡΥΝΟΥ (τηλ. 51810), στους πρόποδες των Γερανείων. Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Αρχαιολογικό

(οδός Δημάρχου Γ. Μενιδιάτη 22, τηλ. 22426). Περιλαμβάνει αντικείμενα που προέρχονται από ανασκαφές στην πόλη των Μεγάρων και την ευρύτερη περιοχή, χρονολογούνται δε στην περίοδο από τον 8ο αι. π.Χ. ώς και το 2ο αι. μ.Χ. Εκτίθενται επιγραφές, μνημειακά γλυπτά και αναθηματικά ανάγλυφα, επιτύμβιες στήλες, πήλινα αγγεία και ειδώλια, λυχνάρια, νομίσματα, υφαντικά βάρη, αρχιτεκτονικά μέλη κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις παραλίες της Κινέτας.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Aστυνομία 22100, Tροχαία 81405, EΛTA 80456. Ταξί 29414.