Καρυές - Δάφνη

Άθως (Άγιο Όρος)
Φωτό:

Πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, οι Καρυές βρίσκονται στο κέντρο της αθωνικής χερσονήσου. Τα κονάκια (σε αυτά διαμένουν οι αντιπρόσωποι των μονών), οι εκκλησίες, τα πετρόχτιστα οικοδομήματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής και τα γραφικά καλντερίμια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού, που απλώνεται σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Στις Καρυές λειτουργούν εργαστήρια, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια. Επίνειο των Καρυών και κεντρικό λιμάνι του Αγίου Όρους είναι η Δάφνη, μικρός οικισμός με εμπορικό κατάστημα και καφενείο - εστιατόριο, στο δυτικό τμήμα της αθωνικής χερσονήσου. Σε κτίρια του οικισμού στεγάζονται αστυνομικός σταθμός, λιμενικός σταθμός και τελωνείο. Οι Καρυές έχουν 233 και η Δάφνη 38 κατοίκους.

Η εκκλησία του Πρωτάτου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΤΟΥ, τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος, χτισμένη πριν από το 10ο αι. Δέχθηκε μετατροπές σε διάφορες εποχές, κυρίως το 14ο αι. Στο ιερό βήμα του ναού βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας "Άξιον Εστί". Ιδιαίτερα αξιόλογες είναι η ζωγραφική διακόσμηση του Πρωτάτου (αρχές 14ου αι.), λαμπρό δείγμα της τέχνης των Παλαιολόγων, έργο του ζωγράφου Εμμανουήλ Πανσέληνου (κυριότερου εκπροσώπου της Mακεδονικής Σχολής), και οι φορητές εικόνες των μέσων του 16ου αι. (έργο του Θεοφάνη) στο μαρμάρινο τέμπλο. Το κωδωνοστάσιο, ψηλό και ορθογωνίου σχήματος, βρίσκεται ανατολικά του ναού.

Το Κτίριο της Ιεράς Επιστασίας

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ, δίπλα στην εκκλησία του Πρωτάτου. Στο αρχειοφυλακείο φυλάσσεται το σπουδαιότερο κειμήλιο της αθωνικής πολιτείας, ο "Τράγος", το πρώτο "Τυπικό" του Αγίου Όρους, γραμμένο σε δέρμα τράγου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 23217.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 23212, OTE 23399, EΛTA 23214, Αστυνομικός Σταθμός Δάφνης 23222, Λιμενικός Σταθμός Δάφνης 23300.