Χαλκιδική

Χαλκιδική, υπέροχες ακρογιαλιές και γαλαζοπράσινα νερά
Το Καρύδι, εξωτική παραλία με λείους βράχους και γαλαζοπράσινα νερά, στην περιοχή της Βουρβουρούς, στη χερσόνησο της Σιθωνίας
Η Αχλάδα Σάρτης, στη χερσόνησο της Σιθωνίας
Η παραλία Καλογριά, κοντά στις Σπαθιές, στη χερσόνησο της Σιθωνίας
Η παραλία του Πύργου, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Σιθωνίας
Το Ποσείδι, σύγχρονος παραθαλάσσιος οικισμός της χερσονήσου της Κασσάνδρας
Το Πόρτο Κουφό, μεγάλο και ασφαλές φυσικό λιμάνι, στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας
Το Πολύχρονο, παραλιακό θέρετρο στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας
Ο βυζαντινός πύργος του Προσφορίου στην Ουρανούπολη, παραθεριστικό κέντρο κοντά στα όρια με τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους
Η ακτογραμμή κοντά στην Ολυμπιάδα, παραθαλάσσιο οικισμό του Στρυμονικού κόλπου
Η παραλία του Ξηροπόταμου, στον κόλπο του Αγίου Όρους, κοντά στα Νέα Ρόδα
Η Κυανή Ακτή, στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, παραλιακής κωμόπολης του Θερμαϊκού κόλπου
Η Μεγάλη Παναγία, μεσόγεια κωμόπολη με αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής
Η εκτεταμένη αμμουδερή παραλία της Λαγόμανδρας, στη χερσόνησο της Σιθωνίας
Τα Κακούδια, παραλία με χαρακτηριστικούς βράχους, στην Ιερισσό
Η θέα στην Ιερισσό από το λόφο της Ακάνθου
Δίτοξο πέτρινο γεφύρι, στη διαδρομή από το Γομάτι προς το Παλαιό Γομάτι
Η παραλία Καστρί, κοντά στο Δεβελίκι, παραθεριστικό οικισμό του κόλπου του Αγίου Όρους
Η Αρναία, παραδοσιακή κωμόπολη, χτισμένη στις βόρειες απολήξεις του Χολομώντα
Ο Αρμενιστής, περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου της Σιθωνίας
Η Αμμουλιανή, γραφικό νησί του κόλπου του Αγίου Όρους, με δαντελωτές ακρογιαλιές και γαλαζοπράσινα νερά
Πευκόφυτη δαντελωτή ακτή της περιοχής του Αγίου Νικολάου, στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Σιθωνίας
Η απέραντη αμμουδερή παραλία του Αγίου Μάμαντος, στον κόλπο της Κασσάνδρας (Τορωναίο)
Η παραλία του Αγίου Μάμαντος, στον κόλπο της Κασσάνδρας (Τορωναίο)
Η παραλία Χρούσου, κοντά στο Παλιούρι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας
29 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.918 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 104.894

Από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της χώρας, η Χαλκιδική ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές χερσονήσους της - τα φημισμένα τρία "πόδια", της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους - και τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της. Εκτεταμένες παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές, δαντελωτές ακρογιαλιές με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, τα πυκνά πευκοδάση της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, ο ορεινός όγκος του Χολομώντα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν το υπέροχο ανάγλυφο της Χαλκιδικής. Το ενδιαφέρον των ελλήνων και ξένων επισκεπτών συγκεντρώνουν η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, οι μεγάλης αξίας αρχαιολογικοί χώροι, το σπήλαιο των Πετραλώνων, τα ιστορικά μνημεία, τα μεσόγεια χωριά με το παραδοσιακό χρώμα, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί, το γραφικό νησί της Αμμουλιανής και τα όμορφα νησάκια κοντά στις ακτές της Βουρβουρούς. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλής ποιότητας, παραθεριστικά συγκροτήματα και εξοχικές κατοικίες, πολυάριθμα κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, υπαίθρια θέατρα, αθλητικά κέντρα, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ μπαρ, κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, μπιτς-μπαρ και οργανωμένες παραλίες συγκροτούν την άρτια τουριστική υποδομή του νομού. Η Χαλκιδική συνορεύει B με τη Θεσσαλονίκη, ενώ Α βρέχεται από το Στρυμονικό κόλπο, N από το Aιγαίο πέλαγος και Δ από το Θερμαϊκό κόλπο.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή ανάγονται στην Παλαιολιθική Περίοδο ("αρχάνθρωπος των Πετραλώνων"). Η Χαλκιδική, για την οποία αντλούμε πληροφορίες και από τη μυθική παράδοση, κατοικήθηκε αρχικά από Θράκες και Πελασγούς. Τους οικισμούς των Προϊστορικών Χρόνων διαδέχθηκαν από τον 8ο αι. π.Χ. οι αποικίες που ιδρύθηκαν κυρίως από τη Χαλκίδα (στους αποίκους της οφείλει την ονομασία της η χερσόνησος της Χαλκιδικής) και την Ερέτρια, αλλά και την Κόρινθο και την Άνδρο. Στις σημαντικότερες πόλεις συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων, η Άκανθος, η Ανθεμούς, η Άφυτις, η Γαληψός, η Μένδη, η Όλυνθος, η Ποτείδαια, η Σάνη, η Σάρτη, η Σκιώνη, τα Στάγειρα και η Τορώνη. Κατά τους Κλασικούς Χρόνους σπουδαιότερα γεγονότα ήταν η καταστροφή του στόλου του Μαρδονίου στον Άθω (492 π.Χ.), η κατασκευή της διώρυγας του Ξέρξη (480 π.X.), η εμπλοκή των πόλεων της Χαλκιδικής στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και η ίδρυση του Κοινού των Χαλκιδέων, συμμαχίας πόλεων, με έδρα την Όλυνθο. Το 348 π.Χ., μετά την καταστροφή της Ολύνθου από το Φίλιππο Β', η περιοχή ενσωματώθηκε στο μακεδονικό βασίλειο. Κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους ιδρύθηκαν από τους Μακεδόνες η Αντιγόνεια, η Κασσάνδρεια και η Ουρανόπολη. Tο 168 π.X. η περιοχή κατακτήθηκε από τους Pωμαίους. Στους κατοπινούς αιώνες δοκιμάστηκε από βαρβαρικές επιδρομές και γνώρισε περιόδους ξενικής κατοχής. Επί Tουρκοκρατίας προνόμια είχαν παραχωρηθεί στους κατοίκους των Μαντεμοχωρίων - αυτοδιοικούμενης ομοσπονδίας χωριών στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού -, που εκμεταλλεύονταν τα γνωστά από την αρχαιότητα μεταλλεία της περιοχής. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έλαβαν μέρος στις επαναστάσεις του 1821 (με πρωτεργάτη τον Εμμανουήλ Παπά) και του 1854 (με επικεφαλής τον Τσάμη Καρατάσο), καθώς και στο Μακεδονικό Αγώνα. Η περιοχή απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1912 (Α' Βαλκανικός Πόλεμος) και δέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΣΠOP: Αθλητικές δραστηριότητες (γκολφ, ιππασία, θαλάσσια σπορ κ.ά.) στο Πόρτο Kαρράς.

TI NA ΨΩNIΣETE: Από την Αρναία, μέλι και υφαντά. Από τα Βράσταμα, κεριά. Από την Ιερισσό, τα Νέα Μουδανιά και τον Όρμο Παναγίας, ψάρια και θαλασσινά. Από τη Νικήτη, μέλι. Από την Ορμύλια, λάδι και ελιές. Από τον Ταξιάρχη, θεραπευτικά και αρωματικά φυτά του Χολομώντα. Από τα οινοποιεία Τσάνταλη και "Κτήμα Πόρτο Καρράς", ούζο και κρασί. Από τους γυναικείους συνεταιρισμούς του νομού, μαρμελάδες και γλυκά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Στον Άγιο Πρόδρομο, σουβλάκι. Στο Κασσανδρηνό, κυνήγι και ψητά της ώρας. Στη Νέα Σκιώνη, την Ουρανούπολη, το Πόρτο Κουφό και τα Πυργαδίκια, ψάρια και θαλασσινά. Στον Ταξιάρχη, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, ελάφι κ.ά.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στις μαρίνες Πόρτο Καρρά (τηλ. 23750-71221) και Σάνης. Επίσης, στη Νέα Καλλικράτεια, τα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Σκιώνη, το Νέο Μαρμαρά, το Πόρτο Κουφό, την Αχλάδα Σάρτης, τον Όρμο Παναγίας, τα Πυργαδίκια, την Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα, την Ιερισσό και την Ολυμπιάδα.

Χαλκιδική - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ