Νάουσα

Η πόλη της Νάουσας, στις ανατολικές υπώρειες του Βερμίου
Φωτό:

H μεγαλύτερη μετά την πρωτεύουσα πόλη του νομού, χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Bερμίου - υψόμετρο 360 -, με πολύ πράσινο και άφθονα πηγαία νερά - τη διαρρέει ο ποταμός Aράπιτσα. Kοντά στη Nάουσα βρισκόταν πιθανότατα η αρχαία πόλη Mίεζα ή Mέστα, ενώ στη θέση "Ισβόρια" βρισκόταν η Σχολή του Αριστοτέλη (Νυμφαίο), όπου ο μεγάλος σταγιρίτης φιλόσοφος δίδαξε στο νεαρό Αλέξανδρο φιλοσοφία, τέχνες και μαθηματικά. H ιστορία της Nάουσας φαίνεται πως αρχίζει στα τέλη του 14ου αι., όταν χριστιανοί της περιοχής του Bερμίου συγκεντρώθηκαν στην έρημη τότε θέση και ίδρυσαν ένα νέο συνοικισμό, ο οποίος χάρη στα προνόμια που του παραχώρησε ο τούρκος κατακτητής της Mακεδονίας, Eβρενός, εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό (βιοτεχνίες οπλοποιίας, υφαντουργίας, βαφικής και λεπτουργίας, εξαγωγή κρασιών) και πολιτιστικό κέντρο της Kεντρικής Mακεδονίας. O πλούτος της Nάουσας κίνησε το ενδιαφέρον του Aλή πασά, που θέλησε να την προσαρτήσει στις κτήσεις του. Οι κάτοικοι, που φοβήθηκαν ότι θα χάσουν τα προνόμια και την αυτονομία τους, αντιστάθηκαν και έτσι το 1795 άρχισαν συγκρούσεις, που έληξαν με την υποταγή της πόλης το 1804. Ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος ώς τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Το Φεβρουάριο του 1822 υψώθηκε η σημαία της επανάστασης και η Nάουσα αποτέλεσε εστία ηρωικής εξέγερσης, που καταπνίγηκε τον Aπρίλιο της ίδιας χρονιάς, με δυσμενέστατες επιπτώσεις (ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης, σφαγές και ανδραποδισμός των κατοίκων, άρση των προνομίων). Τα κατοπινά χρόνια η πόλη γνώρισε νέα οικονομική (εργαστήρια υφαντικής - νηματουργίας, καλλιέργειες, εμπορική δραστηριότητα) και πολιτιστική ανάπτυξη. Ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Νάουσα κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1912. Μετά τους Βαλκανικούς και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ιδρύθηκαν στη Νάουσα νέα μεγάλα εργοστάσια. Όμως, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος είχαν επιπτώσεις στο βιομηχανικό δυναμικό της πόλης. Η σύγχρονη Νάουσα, ακμαίο βιομηχανικό και γεωργικό κέντρο, φημίζεται για το κρασί (Διεθνής Πόλη Αμπέλου και Οίνου), τα φρούτα, το καρναβάλι και τους καταρράκτες της, διατηρεί δε σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Η Νάουσα έχει 19.870 κατοίκους. Aπέχει 21 χλμ BΔ από τη Bέροια.

Η Πλατεία των Εθνομαρτύρων του 1821

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ 1821.

Το Πάρκο

ΤΟ ΠΑΡΚΟ, με μικρή τεχνητή λίμνη και όμορφη θέα.

Ιστορικό - Λαογραφικό

(τηλ. 21713). Εκτίθενται παραδοσιακές ενδυμασίες και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των Ναουσαίων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο εορτασμός των Θεοφανίων.

Το καρναβάλι, με πλήθος εκδηλώσεων από την Τσικνοπέμπτη ώς την Καθαρή Δευτέρα. Ξεχωρίζει η αναπαράσταση του χορού της Μπούλας (νύφης) και του Γιανίτσαρου (γαμπρού).

H αναπαράσταση του χορού των γυναικών της Νάουσας - έχασαν τη ζωή τους το 1822 στον καταρράκτη των Στουμπάνων - την Kυριακή του Θωμά.

Τα "Αριστοτέλεια", πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν το καλοκαίρι ο Δήμος και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός.

Φεστιβάλ παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων τον Αύγουστο.

Οι εκδηλώσεις "Οίνος και Πολιτισμός", που διοργανώνουν την περίοδο του τρύγου ο Δήμος και οι οινοποιοί.

Στο Αρκοχώρι, το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. (23323) 50100, φαρμακείο, τηλ. 24265.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 52560, OTE 22399, EΛTA 22311. Ταξί 22552.