Κιλκίς

Υπαίθριες δραστηριότητες στο όρος Πάικο
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.519 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 89.056

Τα επιβλητικά βουνά - Πάικο, Μπέλες και Κρούσια -, τα ποτάμια - Αξιός και Γαλλικός - και οι λίμνες - Δοϊράνη και Πικρολίμνη - με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα γραφικά χωριά, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, η αναβίωση εθίμων και οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν πόλους έλξης για τον επισκέπτη. Το Κιλκίς συνορεύει B με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), A με τις Σέρρες, N με τη Θεσσαλονίκη και Δ με την Πέλλα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ο νομός καταλαμβάνει τμήμα της αρχαίας Αμφαξίτιδος (κοιλάδα Αξιού), της Παιονίας στα βορειοδυτικά (περιοχή Πάικου) και της Κρηστωνίας στα ανατολικά (περιοχή Δοϊράνης - Μπέλες - Γαλλικού). Προϊστορικοί οικισμοί έχουν εντοπιστεί στην Πικρολίμνη, το Ανθόφυτο, το Πεδινό, την Κολχίδα, την Αξιούπολη, τον Ευρωπό, το Αξιοχώρι, το Παλαιό Γυναικόκαστρο, την Ποντοηράκλεια κ.α. Στους Iστορικούς Xρόνους την περιοχή διαμοιράζονταν η Βοττιαία, η Μυγδονία και η Κρηστωνία, που από τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. πέρασαν στα χέρια των Μακεδόνων. Ακολούθησαν περίοδοι ρωμαϊκής, βυζαντινής και τουρκικής κυριαρχίας. Οι κάτοικοι έλαβαν μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα (1903-1908), ενώ η περιοχή αποτέλεσε θέατρο επιχειρήσεων κατά το Β' Βαλκανικό και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Κρασί στη Γουμένισσα, ψάρια στα παραλίμνια χωριά της Δοϊράνης, ποντιακά τυριά και ζυμαρικά στη Βάθη, εδέσματα και γλυκά του κουταλιού στη Φιλυριά, ζυμωτό ψωμί και παραδοσιακά ζυμαρικά στο Φανό, μέλι στο Γερακώνα.