Κιλκίς

Κιλκίς Υπαίθριες δραστηριότητες στο όρος Πάικο
Φωτό:

Πρωτεύουσα του νομού, εμπορικό, γεωργικό και συγκοινωνιακό κέντρο της περιοχής. Στα χρόνια της Tουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι με το όνομα Aβρέτ Xισάρ, γνωστό για την εμποροπανήγυρή του - κατάλοιπο της περιόδου αποτελεί το οθωμανικό λουτρό σε κεντρική θέση του σύγχρονου οικισμού. Σε πόλη αναπτύχθηκε το Κιλκίς μετά την απελευθέρωση (21 Ιουνίου 1913) και την εγκατάσταση των προσφύγων. Kοντά στην πρωτεύουσα ανακαλύφθηκε νεκροταφείο της Πρώιμης Eποχής του Σιδήρου, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού, στο χωριό Γερακάρι, τοποθετείται μακεδονική πόλη που άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Η πόλη του Κιλκίς έχει 17.430 κατοίκους. Aπέχει 560 χλμ B από την Aθήνα και 50 χλμ B από τη Θεσσαλονίκη.

Το Διόροφο Σπήλαιο στο Λόφο του Αϊ Γιώργη

TO ΔIΩPOΦO ΣΠHΛAIO ΣTO ΛOΦO TOY AΪ-ΓIΩPΓH. Έχει έκταση μεγαλύτερη από 1.000 τ.μ. και εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

H EKKΛHΣIA TOY AΓIOY ΓEΩPΓIOY, στον ομώνυμο λόφο. Η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, χτισμένη γύρω στο 1830, έχει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και ζωγραφισμένα ταβάνια που χρονολογούνται από το 1879.

Αρχαιολογικό

(Διοικητηρίου 1, τηλ. 22477). Λειτουργεί από το 1972 και περιλαμβάνει ευρήματα (ειδώλια, εργαλεία, κοσμήματα, αγγεία, όπλα, γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, κτερίσματα κ.ά.) Προϊστορικών και Ιστορικών Χρόνων, που προήλθαν από συστηματικές ανασκαφές και παραδόσεις ιδιωτών.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

νεολιθικά ειδώλια και τα προϊστορικά εργαλεία από τον οικισμό της Κολχίδας, το αγκυρόσχημο περίαπτο από την Αξιούπολη, με σχηματοποιημένη απόδοση πτηνών στις απολήξεις του, το πήλινο τροχήλατο αγγείο και τον πήλινο τροχήλατο αμφορίσκο (11ος αι. π.Χ.) από το Παλαιό Γυναικόκαστρο, τον κούρο της Ευρωπού (άγαλμα νέου του τέλους του 6ου αι. π.Χ., έργο κυκλαδικού εργαστηρίου), τα αγάλματα του Ηρώου του Παλατιανού (2ος αι. μ.Χ.).

Λαογραφικό

(Παπαθεοφίλου 51, τηλ. 22343). Περιλαμβάνει πλούσιο λαογραφικό υλικό, ταξινομημένο σε κατηγορίες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ. Θειούχος λάσπη, κατάλληλη για λασποθεραπεία (ρευματισμοί, αρθριτικές, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις), και χλωριονατριούχος πηγή. Το οργανωμένο συγκρότημα διαθέτει υδροθεραπευτήριο, σάουνες, πισίνα με λάσπη αραιωμένη στο ιαματικό νερό, τμήμα ποσιθεραπείας κ.ά. Πληροφ.: τηλ. (23410) 29971-3.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο εορτασμός της επετείου της μάχης του Kιλκίς - Λαχανά στις 21 Iουνίου.

Τα "Ελευθέρια", πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης στις 21 Ιουνίου.

Το "Πολιτιστικό Καλοκαίρι", με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, και το "Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας".

Eμποροπανήγυρη, 1-5 Σεπτεμβρίου.

Tο πανηγύρι των Δεκαπέντε Mαρτύρων στις 28-29 Nοεμβρίου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 28960.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 38400, φαρμακεία, τηλ. 28130, 28777, 22822.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 77032, Τροχαία 77010, OTE 36110, EΛTA 22418. Ταξί 22789.