Πολύκαστρο

Κιλκίς Υπαίθριες δραστηριότητες στο όρος Πάικο
Φωτό:

Kωμόπολη χτισμένη ανάμεσα στον Αξιό και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, αποτελεί συνήθη σταθμό όσων κινούνται οδικώς από και προς την Ελλάδα. Έχει 6.485 κατοίκους. Aπέχει 30 χλμ Δ από το Kιλκίς.

Τα Ερείπια του Βυζαντινού Κάστρου

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ, στο Παλαιό Γυναικόκαστρο. Xτίστηκε στην κορυφή απόκρημνου λόφου από τον αυτοκράτορα Aνδρόνικο Γ' Παλαιολόγο (1328-1341) για την προστασία των κατοίκων από τις βαρβαρικές επιδρομές και τις εμφύλιες διαμάχες.

Το Τμήμα Οικισμού και το Νεκροταφείο της Εποχής του Σιδήρου

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ και ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ, στο Παλαιό Γυναικόκαστρο. Στην έκταση του νεκροταφείου εντοπίστηκαν χώρος καύσης νεκρών και πολυάριθμα τεφροδόχα αγγεία με κτερίσματα - όπλα, μαχαιρίδια, διπλοί πελέκεις και κοσμήματα. Τα αγγεία, αμφορείς και οινοχόες συνήθως, σκεπάζονταν με λιθοσωρούς, οι οποίοι σχημάτιζαν τύμβο. Ο χώρος του νεκροταφείου χρησιμοποιήθηκε εκ νέου σε μεταγενέστερους χρόνους - έχουν εντοπιστεί τάφοι Ύστερης Ρωμαϊκής Εποχής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Τα "Πολυκαστρινά", δεκαήμερο πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων κατά τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος.

Αναβίωση εθίμων τον Ιανουάριο ("Καμήλα"), τη Δευτέρα μετά του Αγίου Γεωργίου ("Κουρμπάνι"), το Μάιο ("Περπέρω") και το Σεπτέμβριο ("Σιντιάνκις").

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 22000, 22479.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 23333, EΛTA 22347.