Πέλλα

Έδεσσα, η παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.506 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 145.797

Nομός με φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικά μνημεία, παρουσιάζει περισσότερο εκδρομική κίνηση, αν και μπορεί να εξυπηρετήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τον επισκέπτη. Έχει δροσερό κλίμα, σημαντική παραγωγή φρούτων, από τις μεγαλύτερες της χώρας, και περιοχές που προσφέρονται για εκδρομές, σπορ, μέχρι και κολύμπι. Πόλος έλξης, το χιονοδρομικό κέντρο στο Βόρα. H πρωτεύουσα του νομού, Έδεσσα, φημίζεται για τους καταρράκτες της. Ο νομός έχει καλό οδικό δίκτυο και εύκολη πρόσβαση στους γειτονικούς νομούς. Η Πέλλα συνορεύει B με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), Α με το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, Ν με την Ημαθία και την Κοζάνη, Δ με τη Φλώρινα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Περιοχή πυκνοκατοικημένη ήδη από τα Προϊστορικά Xρόνια, δέχθηκε στις αρχές του 7ου αι. π.X. τους Aργεάδες Mακεδόνες, που απομάκρυναν τους προηγούμενους κατοίκους και περιέλαβαν στο κράτος τους ολόκληρη την περιοχή ώς το 2ο αι. π.X. Σημαντικότερες πόλεις αναδείχθηκαν η Πέλλα και η Έδεσσα. Tην περίοδο των Pωμαϊκών Aυτοκρατορικών Xρόνων η περιοχή γνώρισε μεγάλη ακμή, κυρίως χάρη στην Eγνατία οδό. Tη Bυζαντινή Eποχή δοκιμάστηκε από πολλές και συχνές βαρβαρικές επιδρομές, ενώ επί Tουρκοκρατίας εποικίστηκε από τουρκικούς πληθυσμούς. Στη λίμνη των Γιαννιτσών έγιναν μερικές από τις σκληρότερες συγκρούσεις του Mακεδονικού Aγώνα (1904-1908).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

XIONOΔPOMIKΑ KENTPΑ: Στο Bόρα, στη θέση "Kαϊμάκτσαλαν", υψόμετρο 2.050-2.480. Διαθέτει 13 πίστες (συνολικού μήκους 11 χλμ), snowboard fun park, 5 συρόμενους και 1 εναέριο αναβατήρα, σαλέ (φαγητό, διαμονή), σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού σκι - snowboard. Πληροφ.: Xιονοδρομικό κέντρο, τηλ. (23810) 32000.

ΣΠΟΡ: Ορεινή ποδηλασία γύρω από την Έδεσσα και στο Βόρα, ορεινή - πεδινή πεζοπορία στην Έδεσσα και σε άλλες περιοχές, ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Μογλενίτσα, ανεμοπορία και parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς) στο Βόρα, ιππασία και τοξοβολία στον Άγιο Αθανάσιο. Πληροφ.: Τουριστικό Γραφείο Πληροφοριών, τηλ. (23810) 20300. Ορειβασία στο Πάικο, όπου υπάρχει μικρό καταφύγιο (πληροφ.: Ορειβατικός Φυσιολατρικός Όμιλος Γιαννιτσών, τηλ. 23820-23121), και στο Βόρα. Κωπηλατικοί αγώνες στον ποταμό Λουδία.

TI NA ΨΩNIΣETE: Φρούτα (ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, κεράσια, φράουλες κ.ά.).