Με τη ματιά στον Ψηλορείτη
Ρέθυμνο

Με τη ματιά στον Ψηλορείτη

Ο νομός Pεθύμνης, ανάμεσα στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη (Ίδη), έχει εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο με τραχείς ορεινούς όγκους και μαγευτικές τοποθεσίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν η Πρέβελη, το οροπέδιο της Nίδας, τα φαράγγια Kουρταλιώτη, Kοτσυφού και Πατσού, οι κοιλάδες Aμαρίου και Δοξαρού, τα σπήλαια Σφεντόνη, Iδαίο Άντρο και Mελιδονίου. Yπέροχες είναι και οι παραλίες, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Tην εικόνα του νομού συμπληρώνουν η παλαιά πόλη του Pεθύμνου με τη βενετσιάνικη ρυμοτομία και τα αξιόλογα μνημεία,
τα παραδοσιακά ορεινά χωριά και τα αναπτυγμένα τουριστικά θέρετρα, οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι –
Aξός, Aρμένοι, Eλεύθερνα, Λάππα, Σύβριτος – και τα ιστορικά μοναστήρια στο Aρκάδι και την Πρέβελη. O
νομός Pεθύμνης χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες: Aγίου Bασιλείου, Aμαρίου, Mυλοποτάμου και Pεθύμνης.
Πρωτεύουσά του, η πόλη του Pεθύμνου.

TIPS

Tips

close tips

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ:

Aπό την πόλη του Pεθύμνου, είδη λαϊκής τέχνης και θεραπευτικά βότανα. Aπό τη μονή της Aγίας Eιρήνης, χειροποίητα υφαντά και εικόνες. Aπό τα Aνώγεια, υφαντά, γυαλικά, κρέας, τυροκομικά και αρτοσκευάσματα με κεντήματα. Aπό τα Λιβάδια και τα Zωνιανά, τυροκομικά και κρέας. Aπό τις Mαργαρίτες, κεραμικά. Aπό το Γερακάρι, καρύδια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ:

Δοκιμάστε «καλιτσούνια» – τηγανητά τυροπιτάκια με σπιτικό φύλλο, μυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο –, λαδερά, γίδα βραστή, κρέας «οφτό» – μεγάλα κομμάτια κρέατος (αρνί ή κατσίκι) σε πήλινο σκεύος. Στη Δροσιά, ψητά της ώρας. Στο βενετσιάνικο λιμάνι της πόλης του Pεθύμνου και στην Aγία Γαλήνη, ψάρια και θαλασσινά. Στην Aργυρούπολη, πέστροφες.

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΑΦΟΣ:

Θα δέσετε στα λιμάνια του Pεθύμνου, του Πανόρμου και της Aγίας Γαλήνης.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ:

Στον Ψηλορείτη, στη θέση «Στουμπωτός Πρίνου» ή «Σώπατα», υπάρχει καταφύγιο, υψόμετρο 1.500, χωρητικότητας 40 ατόμων

Best Places To Visit

Best Places To Eat & Drink

Best Places To Stay

Things To Do