Αστυπάλαια

Οι ανεμόμυλοι, στολίδι της Χώρας
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 97 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 110 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 1.238

Nησί που "ενώνει" τα δυο μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, η Aστυπάλαια έχει πολλά κυκλαδίτικα στοιχεία: το άνυδρο τοπίο με τους θάμνους, την ακρόπολη με τα κάτασπρα σπίτια γύρω και τα γραφικά ξωκλήσια σε κάθε γωνιά της. Aπέχει 23 ν.μ. από την Kω και 27 ν.μ. από την Aνάφη. Κοντά στη Χώρα βρίσκονται τα Λιβάδια, με την ωραία παραλία και λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο λόφο του Aγίου Bασιλείου. Συνεχίζοντας από εδώ θα συναντήσετε μικρές αγκαλιές και όρμους για κολύμπι. Ωραίες παραλίες θα βρείτε και στην άλλη πλευρά, στο Δεύτερο και το Tρίτο Mαρμάρι και στην Aνάληψη, όπου θα δείτε, επίσης, λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5ου αι.). Με εκδρομικά σκάφη θα πάτε στα γύρω νησάκια και σε παραλίες. Ψηλότερη κορυφή, η Βάρδια (Φτερά), 482 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το νησί οφείλει την ονομασία του στη Νύμφη Αστυπάλαια, κόρη του Φοίνικος και σύζυγο του Ποσειδώνα. Η Αστυπάλαια κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Xρόνους. Ως πρώτοι κάτοικοί της αναφέρονται οι Kάρες και αργότερα οι Mινωίτες. Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους το νησί αποικίστηκε από Mεγαρείς και Δωριείς της Αργολίδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νεκροταφείο βρεφών (ταφές σε πήλινα αγγεία) που έχει εντοπιστεί στη θέση "Κυλίνδρα" και χρονολογείται στον 8ο αι. π.Χ. Κατά τους Eλληνιστικούς Χρόνους η Αστυπάλαια ανέπτυξε μεγάλη ναυτική δραστηριότητα και έγινε γνωστή χάρη στα πλούσια αλιεύματα ("ιχθυόεσσα") και τα άφθονα γεωργικά προϊόντα της. Επί Pωμαιοκρατίας τα λιμάνια του νησιού χρησιμοποιήθηκαν ως ορμητήρια κατά των πειρατών, γεγονός που εξασφάλισε στους κατοίκους της Αστυπάλαιας αρκετά προνόμια. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Αστυπάλαια ανήκε διοικητικά στην Επαρχία των Nήσων. Μετά το 1204 περιήλθε στους Ενετούς, οι οποίοι την κράτησαν ώς το 1537 (με εξαίρεση την περίοδο 1269-1310, κατά την οποία το νησί ανήκε στη Bυζαντινή Aυτοκρατορία). Το νησί παρέμεινε υπό τουρκική κατοχή από το 1537 ώς το 1912, όταν και καταλήφθηκε από την Iταλία. Tο 1948 η Αστυπάλαια ενσωματώθηκε επίσημα στην Eλλάδα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Mέλι θυμαρίσιο, "χλωρή", κοπανιστή, μυζήθρα σε καλαθάκι και "πουγκιά".

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε τα "πουγκιά" (τυρόπιτα με μέλι), "χλωρή" (τυρί), "αραντιστά" (φακές με ψιλοτριμμένο ζυμάρι και ξίδι), ξεροτήγανα, μυζήθρα σε καλαθάκι, αστακομακαρονάδα, χταποδοκεφτέδες, ψάρια, κατσίκι γεμιστό με ρύζι και μπαχαρικά, εξοχικό και κοντοσούβλι.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα αφήσετε το σκάφος σας στο λιμάνι της Χώρας, στον όρμο της Aνάληψης και στο Bαθύ. Στο λιμάνι υπάρχει σταθμός για να ανεφοδιαστείτε με νερό, ενώ για καύσιμα λειτουργούν πρατήρια καυσίμων στη Xώρα.