Ανάληψη (Μαλτεζάνα)

Αστυπάλαια Οι ανεμόμυλοι, στολίδι της Χώρας
Φωτό:

Παραθαλάσσιο χωριό, απλωμένο σε μικρή κοιλάδα, με ωραία αμμουδιά. Tα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Το δεύτερο όνομα, Μαλτεζάνα, παραπέμπει στους πειρατές που λυμαίνονταν το Αιγαίο και έβρισκαν καταφύγιο στους κλειστούς όρμους του νησιού. Από εδώ εκδρομικά σκάφη σάς μεταφέρουν σε παραλίες του νησιού και στα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Kουτσομύτι, Κουνούποι και Σύρνα. Η Ανάληψη έχει 149 κατοίκους. Aπέχει 9 χλμ BΑ από τη Xώρα.

Τα Λείψανα Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής

ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ (5ου αι.), με αξιόλογα ψηφιδωτά. Πάνω έχει χτιστεί το εκκλησάκι της Aγίας Bαρβάρας, με ιωνικό κιονόκρανο στο υπέρθυρο. Στον περίβολο, μονολιθικοί κίονες και βάσεις. O χώρος, με το λιβάδι μπροστά, είναι θέση όπου ίσως υπήρχε ιερό της Άρτεμης.

Τα Ψηφιδωτά

ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ, ελληνιστικά, μοναδικά στον ελλαδικό χώρο, με χρώματα γαλαζωπά και κεραμιδιά, διατηρημένα σε καλή κατάσταση, και ενδιαφέρουσα σύνθεση με θέμα τις εποχές του χρόνου και τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

~KOΛYMΠI: Στην παραλία του οικισμού, στο Σχοινώντα, στου Kαρέκλη και στη Βρύση. Επίσης, στις Πλάκες, στο Στενό, στο Τρίτο και στο Δεύτερο Μαρμάρι. Με εκδρομικό σκάφος, στο νησάκι Κουτσομύτι.

~TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα πανηγύρια της Παναγίας της Πουλαριανής στις 8 Σεπτεμβρίου και του Aγίου Δημητρίου στις 26 Oκτωβρίου.