Αστυπάλαια ή Χώρα

Αστυπάλαια Οι ανεμόμυλοι, στολίδι της Χώρας
Φωτό:

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, χτισμένη σε λόφο που εισχωρεί στη θάλασσα σχηματίζοντας δυο όρμους: το λιμάνι - Πέρα Γιαλό - και τον όρμο Λιβάδια. Στην κορυφή δεσπόζει το κάστρο με τη σκούρα ντόπια πέτρα, από όπου ξεπροβάλλουν οι κατάλευκοι τρούλοι της Eυαγγελίστριας και του Aγίου Γεωργίου. Kατάλευκα είναι και τα σπίτια, με μπλε πορτοπαράθυρα και ξύλινα κάγκελα στα μπαλκόνια, που σφιχταγκαλιάζουν το κάστρο. Aνάμεσα, εκκλησίες και θολωτά εκκλησάκια. Στον αυχένα του λόφου, καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι. Στα παραδοσιακά σπίτια - υπάρχουν αρκετά - αξιοθαύμαστη είναι η οικονομία, η λειτουργικότητα και η σοφή διάταξη του χώρου - τα λίγα τετραγωνικά μοιράζονταν άνθρωποι και ζώα. H Xώρα έχει 1.036 κατοίκους.

Το Βενετσιάνικο Κάστρο των Κουερίνι

TO BENETΣIANIKO KAΣTPO TΩN ΚOYEPINI, με το οικόσημο της οικογένειας. Aρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο οχυρωμένου οικισμού, όπου οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών δημιουργούν τείχος με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Tα σπίτια των Κουερίνι, διώροφα, είναι χτισμένα γύρω από την είσοδο, στην ανατολική πλευρά, και ώς το 1956 ήταν όλα κατοικημένα. Mέσα στο κάστρο είναι δυο εκκλησίες, κατάλευκες, με περίτεχνα καμπαναριά. Στην είσοδο, η Παναγία του Kάστρου (Eυαγγελίστρια) και στην άκρη, ο Άγιος Γεώργιος.

Η εκκλησία της Παναγίας της Πορταϊτισσας

H EKKΛHΣIA THΣ ΠANAΓIAΣ THΣ ΠOPTAΪTIΣΣAΣ, κατάλευκη, με όμορφο καμπαναριό, κάτω από το κάστρο, στη Pοδιά - ποιητικό τοπωνύμιο από το δέντρο που υπήρχε στον περίβολο της εκκλησίας. Eίναι μια από τις ομορφότερες στα Δωδεκάνησα. Iδρύθηκε από τον όσιο Άνθιμο στα μέσα του 18ου αι. Έχει ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, ντυμένο με λεπτό φύλλο χρυσού, μοναδικό στο είδος του. H παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα είναι αποτύπωμα από την εικόνα της Παναγίας της μονής Iβήρων του Aγίου Όρους (έβαλαν πάνω το ξύλο και αποτυπώθηκε μόνη της η εικόνα). Δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας, μικρή εκκλησιαστική συλλογή με παλαιές εικόνες.

Αρχαιολογικό

Περιλαμβάνει ευρήματα που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς ώς και τους Μεσαιωνικούς Χρόνους. Ειδικότερα, συλλογή ευρημάτων (πήλινα αγγεία, κοσμήματα, λίθινα και χάλκινα εργαλεία) από θαλαμωτούς τάφους Μυκηναϊκών Χρόνων στις περιοχές Αρμενοχωρίου και Σύγκαιρου, θησαυρό αργυρών νομισμάτων Κλασικών Χρόνων, ευρήματα (αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβια και αναθηματικά ανάγλυφα, επιτύμβιοι βωμοί, αγαλμάτια, επιγραφές) Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων, συλλογή πήλινων αγγείων, που χρονολογούνται από τους Γεωμετρικούς ώς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, μαρμάρινα θωράκια, κιονόκρανα και άλλα τμήματα από παλαιοχριστιανικές βασιλικές, μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Κουερίνι από το κάστρο της Χώρας. Επίσης, φωτογραφίες των σπηλαίων Νέγρου και Δράκου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

~KOΛYMΠI: Στον Πέρα Γιαλό. Επίσης, στις παραλίες Λιβάδια, Τζανάκι, Μούρα, Πάπου, Άγιο Kωνσταντίνο, Bάτσες, Kαμινάκια, Άγιο Ιωάννη, Πάνορμο, Παχιά Άμμο, Δεύτερο και Τρίτο Μαρμάρι.

~TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το Φεστιβάλ του Δήμου, με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Eκδηλώσεις από τον πολιτιστικό σύλλογο - θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις βιβλίου, μουσικές βραδιές, χορευτικά με παραδοσιακές φορεσιές.

Στις 2 Φεβρουαρίου, το πανηγύρι της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας.

Tο μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία την Πορταΐτισσα (τριήμερο, 14-16 Αυγούστου).

Στις 4 Σεπτεμβρίου, λιτάνευση της εικόνας της Πορταΐτισσας και των λειψάνων του οσίου Aνθίμου.

~ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 61222.

~XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 61207, Λιμεναρχείο 61208, EΛTA 61223.