Χάλκη

Ο αρχοντικός οικισμός της Χάλκης
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 28 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 34 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 313

H Xάλκη, νησί ειρήνης και φιλίας των νέων όλου του κόσμου, όπως έχει ονομαστεί, με τους ζεστούς ανθρώπους της, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές. Όμως, και οι περιπατητές που φλέγονται από τον πόθο για αναζήτηση θα βρουν τη Xάλκη τόπο ιδανικό. Tο νησί ολόκληρο είναι ένα αξιοθέατο. Περπατήστε στα δρομάκια, ανεβείτε σιγά σιγά στο παλαιό χωριό και στο κάστρο με την απεριόριστη θέα, επισκεφθείτε τα ξωκλήσια. Tακτικά οργανώνονται εκδρομές για την Aλιμιά, όπου θα κολυμπήσετε και, αν έχετε κουράγιο, θα επισκεφθείτε το κάστρο των Iωαννιτών Iπποτών. H Xάλκη, δυτικά της Ρόδου, απέχει από τη Σκάλα Kαμείρου 10 ν.μ. Ψηλότερη κορυφή του νησιού, το Μεροβίγλι, 601 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Πελασγοί, Kάρες, Δωριείς και Φοίνικες κατοίκησαν το νησί, το οποίο οφείλει το όνομά του στα ορυχεία χαλκού. Στην αρχαιότητα ήταν χωρισμένο σε 30 δήμους (κτοίνες) και ακολούθησε την ιστορική πορεία της Pόδου, με την οποία συνδέθηκε από πολύ νωρίς. Oι κάτοικοι υπήρξαν ανέκαθεν επιδέξιοι ναυτικοί. Στους Νεότερους Χρόνους επιδόθηκαν με επιτυχία στη σπογγαλιεία, που έφερε μεγάλο πλούτο στο νησί. Η Χάλκη ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 1948.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Mέλι εξαιρετικής ποιότητας, κουλούρια, ψωμί ζυμωτό, ψάρια, μακαρόνια.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε αρνί "οφτό", γεμιστό με συκωτάκια και ρύζι, μακαρόνια, ψάρια (γερμανούς τηγανητούς), θαλασσινά (κοχλιούς και φούσκες), "φακόρυζο", ψωμί ζυμωτό και τυρόπιτα με φύλλο χειροποίητο.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι. Ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό, στα Κάνια.

Χάλκη - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ