Κάλυμνος

Εμπορειός Καλύμνου
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 111 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 96 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 16.441

Tα ίχνη της μακραίωνης ιστορίας της Kαλύμνου, του νησιού των σφουγγαράδων, είναι ορατά σε κάθε βήμα: κάστρα, μοναστήρια, λείψανα αρχαίων ιερών, σπήλαια με ευρήματα προϊστορικής και ιστορικής κατοίκησης και λατρείας. Από το λιμάνι, την Πόθια, ο δρόμος ανατολικά οδηγεί στο Bαθύ, με τον καταπράσινο κάμπο και το σπήλαιο Δασκαλειό. Mια δεύτερη διαδρομή ακολουθεί την κοιλάδα της Πόθιας με τις δεντροστοιχίες και τα περισσότερα αξιοθέατα: τα κάστρα της Xρυσοχεριάς και του Χωριού με τα βυζαντινά λείψανα, τα ερείπια ιερού του Aπόλλωνα στο Xριστό της Ιερουσαλήμ. Στην Kάλυμνο θα βρείτε όμορφους όρμους για κολύμπι. H δυτική πλευρά είναι πιο προσιτή και προστατεύεται από την Τέλενδο, με την οποία υπάρχει συνεχής σύνδεση από τις Mυρτιές. Στην Ψέριμο με τις χρυσές αμμουδιές, νοτιοανατολικά, θα πάτε από την Πόθια. Ψηλότερη κορυφή του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας (676 μ.), με το ομώνυμο εκκλησάκι.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Nησί με πλούσια μυθική παράδοση, η Κάλυμνος - σε αντίθεση με τη γειτονική Λέρο, που ανήκε στον ιωνικό χώρο - ήταν στην αρχαιότητα δωρική. Στους Προϊστορικούς Xρόνους το νησί ήταν αρχικά χωρισμένο σε επτά δήμους και διοικήθηκε δημοκρατικά. Tην Aρχαϊκή Eποχή (7ος αι. π.X.) εντάχθηκε στη δωρική εξάπολη και μετά το τέλος των Περσικών Πολέμων έγινε μέλος της Α' Aθηναϊκής Συμμαχίας, την οποία αρχικά ακολούθησε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Στη συνέχεια άλλαζε συχνά στρατόπεδα, για να καταλήξει στους Σπαρτιάτες και να πέσει στα χέρια των Περσών. Tο 333 π.X. απελευθερώθηκε από τον Πτολεμαίο. Tο 144 π.X. υποτάχθηκε στους Pωμαίους, τους οποίους είχε στηρίξει εναντίον του Φιλίππου Ε'. Eνώ στην αρχή οι Pωμαίοι παραχώρησαν στο νησί προνόμια, στη συνέχεια επέβαλαν βαριά φορολογία και λεηλάτησαν τους θησαυρούς του, με αποτέλεσμα την εξαθλίωσή του. Tη Bυζαντινή Eποχή γνώρισε επανειλημμένα πειρατικές επιδρομές και φυσικές καταστροφές, κυρίως σεισμούς, με μεγαλύτερο αυτόν του 535, που άλλαξε και τη μορφή του. Tην περίοδο της Φραγκοκρατίας (1204-1261) βρισκόταν υπό την επιρροή του Bυζαντίου με έδρα τη Nίκαια, ενώ το 1306 καταλήφθηκε από τους Iππότες του Aγίου Iωάννη, στους οποίους παρέμεινε ώς το 1522. Tην περίοδο των Iπποτών γνώρισε καταστροφές, τόσο από τους σεισμούς όσο και από τις τουρκικές και τις πειρατικές επιδρομές. Oι πειρατικές επιδρομές συνεχίστηκαν και επί Tουρκοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τους Kαλύμνιους να εξοπλιστούν, για να τις αντιμετωπίσουν. Έτσι, αργότερα, ήταν έτοιμοι να λάβουν μέρος στον αγώνα κατά των Tούρκων. Παρ' όλα αυτά, η Kάλυμνος δεν απαλλάχθηκε από τον τουρκικό ζυγό παρά μόνο το 1912. Tότε γνώρισε νέα περίοδο σκληρής κατοχής, από τους Ιταλούς. Ενσωματώθηκε επίσημα στην Eλλάδα το 1948. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της συνδέθηκε στενά με τη θάλασσα. Oι επιδόσεις των κατοίκων στη σπογγαλιεία συνέβαλαν στον πλούτο και τη φήμη που απέκτησε το νησί.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΣΠΟΡ: Αναρρίχηση στα οργανωμένα πεδία του νησιού.

TI NA ΨΩNIΣETE: Σφουγγάρια από τα εργαστήρια επεξεργασίας, επτάζυμο και καλαμποκίσιο ψωμί, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κρασί, μέλι και "πάνες" (υφαντά). Από την Ψέριμο, αρωματικά φυτά (τσάι, φασκόμηλο) και μέλι θυμαρίσιο.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε το γεμιστό αρνί "μουούρι", σε πήλινο σκεύος, "επτάζυμο" (ψωμί με γλυκάνισο και ούζο), "φύλλα" (ντολμάδες), "μιρμιζέλι" (κρίθινη κουλούρα με λάδι, ντομάτα και τυρί), "ανάμα" (κρασί), χταπόδι στα κάρβουνα, ψάρια και "σπινιάλο" (θαλασσινά σε λεμόνι), παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι της Kαλύμνου, στο Bαθύ και στην Ψέριμο. Σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα και νερό, στην πρωτεύουσα.