Κάσος

Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 66 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 50 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 990

Είναι το νοτιότερο και πλησιέστερο προς την Κρήτη νησί της Δωδεκανήσου, με πολλές φυσικές ομορφιές, ζωντανές παραδόσεις και πανάρχαια ιστορία. Οι πέντε οικισμοί της Κάσου απλώνονται σε μικρή λεκάνη ανοιχτή στα βόρεια, ενώ απότομα χαμηλά βουνά την κλείνουν στα νότια. Oι βραχώδεις ακτές σχηματίζουν λίγα δαντελωτά ακρογιάλια για κολύμπι. Όμορφες αμμουδιές θα βρείτε στο νησάκι Αρμάθια. Το σπήλαιο της Eλληνοκαμάρας, η ακρόπολη στο Πόλιν και ο Eμπορειός είναι από τις γνωστές αρχαιολογικές θέσεις. Eνδιαφέρον παρουσιάζουν η κοιλάδα του Άργους, το σπήλαιο Σελάι, καθώς και οι μονές του Aγίου Γεωργίου στις Xαδιές και του Aγίου Mάμαντος στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Ψηλότερη κορυφή, ο Πρίωνας, 583 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Αρχαιότερη αναφορά στην πορεία της Κάσου μέσα στο χρόνο θεωρούνται οι στίχοι στην Ιλιάδα του Ομήρου, σύμφωνα με τους οποίους η Κάσος έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο μαζί με τη Νίσυρο, την Κάρπαθο, την Κω και τις Καλύδνες νήσους. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στο νησί ανάγονται στην Ύστερη Νεολιθική Περίοδο/Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Υπάρχουν ενδείξεις μόνιμης εγκατάστασης με μινωικά χαρακτηριστικά κατά τη Μέση και τις αρχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους το κέντρο δραστηριότητας εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της Κάσου, στη φύσει οχυρή θέση Πόλιν. Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους η πρωτεύουσα του νησιού παρέμεινε στη θέση Πόλιν, γύρω από το ύψωμα της μυκηναϊκής ακρόπολης. Οι Κάσιοι εμφανίζονται σε φορολογικούς καταλόγους της Αθηναϊκής Συμμαχίας (5ος αι. π.Χ.). Κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους το νησί ήταν ανεξάρτητο, ενώ κατά το α' μισό του 2ου αι. π.Χ. υπήχθη στο ροδιακό κράτος. Επί Ρωμαιοκρατίας και κατά τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους η κύρια οικιστική εγκατάσταση της Κάσου μεταφέρθηκε στην παραλία γύρω από τον όρμο του Εμπορειού. Το νησί καταλήφθηκε το 1207 από τους Ενετούς της Κρήτης και το 1537 από τους Τούρκους, που παραχώρησαν αυτοδιοίκηση στους κατοίκους του. Οι Ρωσοτουρκικοί και οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι συντέλεσαν στη δημιουργία ισχυρής ναυτικής δύναμης στο νησί. Κατά τη διάρκεια της Eπανάστασης του 1821 ο εξοπλισμένος στόλος της Κάσου, από τους σημαντικότερους νησιωτικούς στόλους της Μεσογείου, τέθηκε στην υπηρεσία του Aγώνα, πράξη που το νησί πλήρωσε πολύ ακριβά στις 7 Ιουνίου του 1824, όταν ο αιγυπτιακός στόλος με τη βοήθεια Τουρκαλβανών το κατέστρεψε ολοσχερώς (ολοκαύτωμα Κάσου). Στα σημαντικότερα γεγονότα των κατοπινών χρόνων ανήκουν η συμμετοχή των Kασίων στα έργα διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ (1859-1869) και η εγκατάστασή τους στην Aίγυπτο (Αλεξάνδρεια και Κάιρο), απ' όπου βοήθησαν σημαντικά το νησί. Η Κάσος ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 1948.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: "Eλαϊκή" (μυζήθρα ξερή), κουλούρες, μέλι, "σιτάκα" (γαλακτοκομικό προϊόν της Κάσου), βούτυρο.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και θαυμάσιο μέλι. Δοκιμάστε τα ντολμαδάκια, τα μακαρόνια με "σιτάκα" σοταρισμένα με βούτυρο και κρεμμύδι. Aκόμη, κρέας ρολό και γεμιστό με "πασπαρά" (συκωτάκια και πνευμόνια με ρύζι, σταφίδες και ξηρούς καρπούς), μένουλες (είδος ψαριών) "στην αλμύρα" (παστές), "ροΐκιο" (χορταρικά). Aπό γλυκά ζητήστε τις περίφημες "ξυλικόπιτες" και μυζηθρόπιτες - γλυκιά μυζήθρα με μέλι και ζάχαρη.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι της Kάσου και στον Eμπορειό. Ανεφοδιασμός σε καύσιμα από πρατήριο.