Καστελόριζο (Μεγίστη)

Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 9 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 19 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 430

Το Καστελόριζο (Μεγίστη), ανατολικό άκρο της Ελλάδας, είναι ιδανικός τόπος για περιπατητές και λάτρεις των ήσυχων διακοπών. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν τα παραδοσιακά σπίτια, τα αρχοντικά με την εξαίρετη αρχιτεκτονική, οι εκκλησίες, τα όμορφα σοκάκια, το γραφικό λιμάνι. Αξιόλογα μνημεία του νησιού είναι το μεσαιωνικό κάστρο, ο λυκιακός τάφος, το τζαμί με την ιστορική συλλογή και το Παλαιόκαστρο με τα λείψανα αρχαίων οχυρώσεων. Με εκδρομικό σκάφος μπορείτε να επισκεφθείτε το περίφημο Γαλάζιο Σπήλαιο και τα γύρω νησάκια, τον Άγιο Γεώργιο και τη Ρω. Ψηλότερη κορυφή του Καστελόριζου είναι η Βίγλα, 273 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κατοικημένο από τους Νεολιθικούς Χρόνους, το νησί οφείλει την ονομασία Μεγίστη είτε στον πρώτο - κατά την παράδοση - οικιστή του, το Μεγιστέα, είτε στο γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος στο οποίο ανήκει. Η ονομασία Καστελόριζο σχετίζεται με το Καστέλο Ρόσο (Castel Rosso), το κάστρο που οικοδόμησαν οι Ιωαννίτες Ιππότες στην είσοδο του λιμανιού. Κατά τους Μινωικούς Χρόνους το Καστελόριζο υπήρξε εμπορείον (εμπορικός σταθμός) της Κρήτης και ενδιάμεσος σταθμός στις εμπορικές συναλλαγές με την Κύπρο. Από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. ώς τους Ρωμαϊκούς Χρόνους το νησί υπαγόταν στο ροδιακό κράτος, αποτελώντας αξιόλογο διαμετακομιστικό κέντρο χάρη στη στρατηγική θέση του και το ασφαλές λιμάνι του. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους το Καστελόριζο ακολούθησε τις τύχες της Ρόδου, καταλήφθηκε δε μαζί με αυτήν από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στις αρχές του 14ου αι. Το νησί πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων το 1522. Το Καστελόριζο γνώρισε περίοδο ακμής κατά το 18ο και το 19ο αι. χάρη στις δραστηριότητες των κατοίκων του στη ναυτιλία, το εμπόριο και τη σπογγαλιεία. Το νησί ήταν τότε μια από τις πλέον αξιόλογες ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο, με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους. Ακολούθησε περίοδος παρακμής, με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο μεταναστευτικό ρεύμα (κυρίως προς την Αυστραλία, την Αίγυπτο και την υπόλοιπη Ελλάδα). Στα σημαντικότερα γεγονότα του 20ού αι. συγκαταλέγονται η εξέγερση των κατοίκων του Καστελόριζου το 1913 (κατάλυση της οθωμανικής εξουσίας και εγκαθίδρυση τοπικής διοίκησης), η γαλλική κατοχή των ετών 1915-1921, η Ιταλοκρατία (1921-1945), οι καταστροφές κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η προσφυγιά και η επιστροφή των κατοίκων στο νησί κατά τα έτη 1943-1945. Tο Καστελόριζο ενσωματώθηκε επίσημα στην Eλλάδα το 1948.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Μέλι, "στραβά" (είδος μπακλαβά), γλυκά κουταλιού, ψάρια.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε γιουβαρλάκια, ρεβιθοκεφτέδες, ψάρια, θαλασσινά, χαλβά κουταλιού, "κατουμάρια" (γλυκιά πίτα) και "στραβά".

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι του Καστελόριζου. Eδώ θα ανεφοδιαστείτε με καύσιμα και νερό.