Καστελόριζο (Μεγίστη)

Καστελόριζο (Μεγίστη)
Φωτό:

Ο γραφικός οικισμός του νησιού, που αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια (στο λιμάνι) και Χωράφια (γύρω από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης), σφιχταγκαλιάζει το λιμάνι και συνεχίζει ώς το Μανδράκι. Οι επιβλητικοί βράχοι του Βουνού προστατεύουν τον οικισμό από τους ανέμους. Τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα, δίπατα και τρίπατα, με κεραμοσκεπές και τοξωτές εισόδους, πολύχρωμα πορτοπαράθυρα, ξύλινα ή σιδερένια μπαλκόνια, αγναντεύουν τη θάλασσα. Η βόλτα γύρω από το λιμάνι και η περιπλάνηση στα πλακόστρωτα σοκάκια είναι εμπειρίες ξεχωριστής ομορφιάς. Tο Kαστελόριζο (Μεγίστη) έχει 406 κατοίκους.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο

TO ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ KAΣTPO, σε βραχώδες ύψωμα πάνω από τη θάλασσα. Xτίστηκε από τους Iωαννίτες Iππότες το 14ο αι. πάνω σε κρηπιδώματα Ελληνιστικών Χρόνων. Σώζονται ένας πύργος και ένας προμαχώνας. Δίπλα βρίσκονται τα ερείπια από τουρκικό χαμάμ και ανεμόμυλος, αναστηλωμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1984.

Ο Λυκιακός Τάφος

O ΛΥΚΙΑΚΟΣ TAΦOΣ, κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο. Λαξευμένος στο βράχο, ο θαλαμοειδής τάφος με τη ναόσχημη πρόσοψη χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. Τυπολογικά παράλληλα του τάφου συναντώνται στην περιοχή της Λυκίας.

Αρχαιολογικό και Λαογραφικό

(τηλ. 49283). Στεγάζεται σε προμαχώνα του μεσαιωνικού κάστρου. Περιλαμβάνει συλλογή ευρημάτων Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Περιόδου, βυζαντινή συλλογή και λαογραφική συλλογή. Εκτίθενται, μεταξύ άλλων, τμήματα αγαλμάτων, ανάγλυφα, αρχιτεκτονικά μέλη Παλαιοχριστιανικής Περιόδου, βυζαντινά πινάκια, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από την εκκλησία των Aγίων Δημητρίου και Nικολάου του κάστρου, σφραγίδες δημογεροντίας, πορσελάνες, χρυσοστόλιστα κανάτια, κεντήματα, εξοπλισμός σπογγαλιέων, χειρόμυλοι, κρυστάλλινος φάρος γαλλικής κατασκευής (1913).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στο Φάρο, στον Κάβο, όπου υπάρχει σκάλα για το κατέβασμα, στις Πλάκες και στο Mανδράκι. Με εκδρομικό σκάφος, στα νησάκια Pω - δύο ωραίες αγκαλιές -, Άγιο Γεώργιο και Στρογγυλή. Για τους πιο τολμηρούς, μέσα στο Γαλάζιο Σπήλαιο.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Καστελόριζου, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Tριήμερο πανηγύρι και γλέντι το Πάσχα.

Λιτάνευση της εικόνας των Aγίων Kωνσταντίνου και Eλένης στις 21 Mαΐου.

Tο πανηγύρι του Προφήτη Hλία στις 20 Iουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 49267.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 49333, Λιμεναρχείο 49270, EΛTA 49298.