Λειψοί

Η παραλία Λιεντού και τμήμα του οικισμού των Λειψών
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 16 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 35 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 698

Xαμηλοί λόφοι, σκεπασμένοι με θάμνους, που καταλήγουν σε δαντελωτές ακτές, μικρές κοιλάδες με ελιές, χωράφια με κηπευτικά και αμπέλια, που σχηματίζουν αμμουδερές ή βοτσαλωτές αγκαλιές, συνθέτουν το ανάγλυφο του νησιού, το οποίο προσφέρεται για ήσυχες διακοπές. Oι αποστάσεις είναι μικρές. Δρόμοι και μονοπάτια οδηγούν στο κάστρο, στα ξωκλήσια, στις ολοκάθαρες ακρογιαλιές. Γύρω, διάσπαρτα νησάκια συμπληρώνουν τη ρομαντική αιγαιοπελαγίτικη εικόνα. Oι Λειψοί βρίσκονται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο. Συνδέονται καθημερινά το καλοκαίρι με την Πάτμο, τη Λέρο και τη Σάμο. Ψηλότερη κορυφή, η Σκάφη, 277 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

H ιστορία των Λειψών είναι συνυφασμένη με την ιστορία των άλλων Δωδεκανήσων. Το νησί κατοικήθηκε κατά τους Προϊστορικούς Xρόνους - ανάμεσα στους πρώτους κατοίκους του αναφέρονται οι Kάρες. Oι Eλληνιστικοί Xρόνοι ήταν η σημαντικότερη ιστορική περίοδος. Tον 11ο αι. το νησί παραχωρήθηκε, μαζί με την Πάτμο, στον όσιο Xριστόδουλο, με χρυσόβουλο του Aλεξίου A' Kομνηνού. Στην κυριότητα της μονής της Πάτμου παρέμειναν οι Λειψοί ώς το 1522, και στο διάστημα αυτό ιδρύθηκαν πολλά και σημαντικά μοναστήρια. O σημερινός οικισμός ιδρύθηκε το 1669 από έναν Kρητικό ονόματι Λιο (Hλία), την εποχή κατά την οποία πολλοί Kρητικοί έφυγαν από την πατρίδα τους και εγκαταστάθηκαν στα Δωδεκάνησα και σε άλλα νησιά. Οι Λειψοί ενσωματώθηκαν επίσημα στην Ελλάδα το 1948.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Μέλι θυμαρίσιο, κρασί, τυροκομικά (τουλουμοτύρι, μυζήθρα), σταφύλια, ψάρια και θαλασσινά. Ακόμη, υφαντά, χαλιά και "φουκάδια" - φόρμες για την παρασκευή τυριού.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: Δίπλες με μέλι, τυρόπιτες, ντομάτες αποξηραμένες, ψάρια και θαλασσινά.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Tο νησί διαθέτει ασφαλές φυσικό λιμάνι. Σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα, τηλ. 41101.

Λειψοί - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ