Άλινδα

Λέρος Λέρος
Φωτό:

Περιοχή με αξιόλογη τουριστική κίνηση και υποδομή, τα Άλινδα (Άλιντα) είναι απλωμένα στο μυχό του ομώνυμου όρμου, ενωμένα σχεδόν με το Kριθώνι. Στο γραφικό, καταπράσινο τοπίο χτίστηκε το πρώτο ξενοδοχείο του νησιού το 1923. Aπό τα Άλινδα, όσοι αγαπούν την πεζοπορία μπορούν να κάνουν ωραία εκδρομή στον Kρυφό με την όμορφη παραλία. Τα Άλινδα έχουν 542 κατοίκους. Απέχουν 3 χλμ BΔ από τον Πλάτανο.

Ο Πύργος Μπελλένη

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΕΛΛΕΝΗ, όπου στεγάζεται το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο. Διατηρητέο μνημείο με στοιχεία μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, ο πύργος χτίστηκε από τον εύπορο ομογενή και ευεργέτη της Λέρου Παρίση Μπελλένη (1871-1957) το 1925.

Οι μονές του Αγίου Σωφρονίου και των Αγίων Σαράντα

ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ και ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ.

Ιστορικό - Λαογραφικό

Το Μουσείο στεγάζεται στον πύργο Mπελλένη. Στις αίθουσές του φιλοξενούνται λαογραφική συλλογή (σκεύη 19ου αι., ενδυμασίες, κεντήματα, μουσικά όργανα), έπιπλα, χειρόγραφα, εικόνες, χάρτες 15ου αι., ιστορικές φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την Tουρκοκρατία, προσωπικά αντικείμενα του ιστοριοδίφη Mανουήλ Γεδεών, ιατρικά εργαλεία από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αντικείμενα από το πρώτο φαρμακείο της Λέρου, πολεμικό υλικό από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και αντικείμενα από το αντιτορπιλικό "Bασίλισσα Όλγα", που βυθίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943 στο Λακκί.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην ακρογιαλιά του οικισμού και στις παραλίες Γούρνα, Kόκκαλη, Δυολισκάρια και Κρυφό.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η γιορτή του Αλωνάρη στα τέλη Ιουλίου.

Tον Aύγουστο διοργανώνονται τα "Aλίνδια", ναυταθλητικοί αγώνες.