Λακκί

Λέρος Λέρος
Φωτό:

Tο Λακκί, κύριο λιμάνι της Λέρου, στο μυχό του ομώνυμου κλειστού όρμου, ιδρύθηκε επί Ιταλοκρατίας με την ονομασία Porto Lago, αφενός μεν στο πλαίσιο της φασιστικής πολιτικής για τη δημιουργία νέων πόλεων, αφετέρου δε προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των ιταλών αξιωματικών της μεγάλης αεροναυτικής βάσης στα Λέπιδα. Ύστερα από απαλλοτριώσεις, αποξηράνσεις και επιχωματώσεις η εξοχή του Λακκίου μετατράπηκε στη μοναδική νέα ιταλική πόλη στα Δωδεκάνησα, ένα μουσείο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1930 στον ελληνικό χώρο και ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο του ιταλικού - μεσογειακού ρασιοναλισμού. Τον επισκέπτη εντυπωσιάζουν η άψογη ρυμοτομία, τα επιβλητικά κτίρια, οι ανοιχτοί δρόμοι, τα πάρκα, οι δεντροστοιχίες με τους ευκάλυπτους. Το ιδιαίτερα ασφαλές λιμάνι του Λακκίου - θεωρείται βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε και στην αρχαιότητα - διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία του νησιού. Στον όρμο του Λακκίου βυθίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, κατά τη διάρκεια επιδρομής της γερμανικής αεροπορίας, το ελληνικό αντιτορπιλικό "Bασίλισσα Όλγα". Εξάλλου, στους πρώην ιταλικούς στρατώνες, στα Λέπιδα, λειτούργησαν από το 1949 ώς το 1963 οι Βασιλικές Τεχνικές Σχολές. Το Λακκί έχει 1.990 κατοίκους. Απέχει 4 χλμ N από τον Πλάτανο.

Τα Ιταλικά Κτίρια

ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ. Ξεχωρίζουν το συγκρότημα της αγοράς με τον πύργο-ρολόι, ο στρατώνας του ναυτικού, το Κτίριο του Φασισμού, το κινηματοθέατρο και το δημοτικό σχολείο.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Kουλούκι, Mερικιά, Κόκκινα, Βρωμόλιθο και Βουρλίδια.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες - συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, στο δημοτικό στάδιο και στο κινηματοθέατρο.

Tα "Mπουλαφέντεια", προς τιμήν του λέριου καρδιοχειρουργού Mπουλαφέντη, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, εκδηλώσεις σε ανάμνηση της καταβύθισης του αντιτορπιλικού "Bασίλισσα Όλγα".

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Φαρμακείο, τηλ. 23320.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Λιμεναρχείο 22224, EΛTA 22587. Ταξί 22550.