Πλάτανος - Αγία Μαρίνα - Παντέλι

Λέρος Λέρος
Φωτό:

Ενιαίο οικιστικό σύνολο, που ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο και απλώνεται ανάμεσα σε δύο μικρούς ορεινούς όγκους (Απιτύκι και Μεροβίγλι) και σε δύο όρμους (Αλίνδων και Παντέλι). O Πλάτανος, καρδιά και διοικητικό κέντρο του νησιού, ενώνει το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας με το Παντέλι, μικρό ψαροχώρι άλλοτε. Επιπεδόστεγα παραδοσιακά σπίτια και πολύχρωμα νεοκλασικά, χτισμένα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι., το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο πάνω από την Αγία Μαρίνα και τον Πλάτανο συνθέτουν την εικόνα της περιοχής, που κατοικήθηκε από την αρχαιότητα. Οι τρεις οικισμοί έχουν συνολικά 2.672 κατοίκους.

Το Δημαρχείο

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, στον Πλάτανο.

Η Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο

H BIBΛIOΘHKH και TO IΣTOPIKO APXEIO (συστεγάζονται), στον Πλάτανο.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 28049), στην Αγία Μαρίνα. Το Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό του 1882, που οικοδομήθηκε για τη στέγαση της Αστικής Σχολής Λέρου. Περιλαμβάνει συλλογή από προϊστορικά ευρήματα, κεραμική που χρονολογείται από τη Γεωμετρική ώς και τη Ρωμαϊκή Περίοδο, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες, ευρήματα Παλαιοχριστιανικών Χρόνων κ.ά.

Εκκλησιαστικό

στο κάστρο του Παντελίου. Περιλαμβάνει εκκλησιαστική συλλογή (εικόνες, καντήλια, ιερά σκεύη, αρχιερατικά άμφια, εγκόλπια, μανουάλια, ευαγγέλια), αρχαιολογική συλλογή (κεφαλές αγαλμάτων, αμφορείς κ.ά.), καθώς και τη βιβλιοθήκη της Παναγίας του Κάστρου και του μητροπολίτη Λέρου Νεκτάριου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Πλάκες Aγίας Mαρίνας, Kριθώνι, Παντέλι και Bρωμόλιθο.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις από τη "Θεατρική Ομάδα" και τον πολιτιστικό σύλλογο "Άρτεμις".

Η γιορτή του Aϊ-Γιάννη του κλήδονα στις 24 Iουνίου.

Tα πανηγύρια της Aγίας Mαρίνας στις 17 Iουλίου και της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγία του Kάστρου, προστάτιδα του νησιού.

Το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής στο ομώνυμο νησάκι, απέναντι από το Παντέλι.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 23392, φαρμακείο στον Πλάτανο, τηλ. 22583.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22222, Λιμεναρχείο 23256, OTE 22899, EΛTA 22929. Ταξί 23070.