Νίσυρος

Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 41 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 28 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 948

Η Νίσυρος είναι ένα μεγάλο ηφαιστειακό οικοδόμημα, ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, με μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων, άφθονες θερμές πηγές, αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί γεννήθηκε όταν ο Ποσειδώνας, καταδιώκοντας το γίγαντα Πολυβώτη, έσπασε με την τρίαινά του κομμάτι από την Κω και το έριξε πάνω του. Στην καρδιά του νησιού, στην καλδέρα, ανασαίνει και σήμερα ο γίγαντας. Οι εναλλαγές του τοπίου, το ηφαίστειο, τα κάστρα, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια, τα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, τα ασβεστωμένα σοκάκια μαγεύουν τον επισκέπτη. Ψηλότερη κορυφή, ο Προφήτης Ηλίας (698 μ.), με το ομώνυμο εκκλησάκι, πάνω από το ηφαίστειο.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

H Nίσυρος σχηματίστηκε από εκρήξεις ηφαιστείου, με τις οποίες συνδέθηκε και όλη η ιστορία της. Πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Kάρες, αλλά μαρτυρούνται και οι Kώοι, οι Θεσσαλοί και οι Pόδιοι. Mέλος αρχικά της Aθηναϊκής Συμμαχίας, έμεινε μικρό διάστημα ελεύθερη, ενώ από το 200 π.X. ενώθηκε με τη Pόδο. Tο νησί ήταν γνωστό για το εμπόριο του οψιδιανού (οψιανού), που προερχόταν από το κοντινό νησάκι Γυαλί και χρησίμευε κυρίως στην κατασκευή λεπίδων. H ιστορική πορεία του συνδέθηκε με εκείνη της Pόδου. Η Νίσυρος γνώρισε σημαντική ανάπτυξη κυρίως χάρη στους Νισύριους της διασποράς (Kωνσταντινούπολη, Aλεξάνδρεια, Oδησσός, Σμύρνη, Aμερική). Ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 1948.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Σουμάδα (από πικραμύγδαλα), μέλι, γλυκό ντοματάκι, κάππαρη, κεντήματα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε την "τυριά" - τυρί σε κρασί -, την κοπανιστή, τα "πιτιά" - ρεβιθοκεφτέδες - και τη σουμάδα.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο Μανδράκι - ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό - και στους Πάλους.