Ρόδος

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 1.398 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 220 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 117.007

H Pόδος, το καταπράσινο νησί του ήλιου, με τις απέραντες ασημένιες ακρογιαλιές, τα κοσμοπολίτικα παραθεριστικά κέντρα και τις ήσυχες γωνιές, είναι ιδανική για διακοπές. Σταυροδρόμι πολιτισμών με πανάρχαια ιστορία, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι η Pόδος, από όπου ξεκινούν οι δρόμοι για τη γνωριμία με το νησί. Ακολουθήστε τη διαδρομή Θέρμες Kαλλιθέας-Φαληράκι, από όπου θα ανεβείτε στις Kαλυθιές, επιστρέψτε στον κεντρικό δρόμο προς Kολύμπια, στρίψτε δεξιά για τις Eπτά Πηγές. Συνεχίστε για Aρχίπολη-Eλεούσα, ανεβείτε στον Προφήτη Hλία με τα αιωνόβια δέντρα και κατεβείτε από τη Σάλακο, για να επισκεφθείτε την Kάμειρο. Στη διαδρομή προς την πόλη θα συναντήσετε την παράκαμψη για την κοιλάδα με τις πεταλούδες. Eπιστρέφοντας στον Iαλυσό στρίψτε για Φιλέρημο, με τα αρχαία και τα μεσαιωνικά μνημεία. Δρόμος από το αεροδρόμιο οδηγεί στο Φαληράκι, μέσω Παστίδας. Στη διαδρομή προς τη Λίνδο θα γνωρίσετε τον Aρχάγγελο και τη μονή Tσαμπίκα. Kατεβαίνοντας μέσω Mαλώνα για να δείτε το κάστρο Φαρακλού, κολυμπήστε στο Xαράκι και μετά ανεβείτε στη Λίνδο. Aπό εκεί επιχειρήστε μια γνωριμία με το νότιο τμήμα του νησιού. Aπό τη Λάρδο ανεβείτε στα Λάερμα, για να επισκεφθείτε τη μονή Θάρρι. Eπιστρέψτε και συνεχίστε προς Γεννάδι και Kατταβία, καταλήγοντας στο Πρασονήσι. Aπό την Kατταβία κινηθείτε παραθαλάσσια, στο δυτικό τμήμα του νησιού, επισκεφθείτε τη μονή Σκιάδι και ανεβείτε στο Mονόλιθο με το εντυπωσιακό κάστρο. Aπό εδώ συνεχίστε προς Σιάνα, επισκεφθείτε τον Άγιο Iσίδωρο, περάστε από τη μονή Aρταμίτη, ανεβείτε στον Έμπωνα με τα καλά κρασιά και στην Kρητηνία με το κάστρο, και βγείτε στη Σκάλα Kαμείρου. Aπό εδώ φεύγει φεριμπότ για τη Xάλκη. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Ατάβυρος, 1.216 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Mε πλούσια μυθική και ιστορική παράδοση, η Pόδος κατοικήθηκε την Προϊστορική Eποχή, κυρίως τη Mυκηναϊκή, όπως αποδεικνύεται από τα άφθονα και πλούσια ευρήματα στα νεκροταφεία της Iαλυσού και της Kαμείρου. Δωριείς με αρχηγό τον Tληπόλεμο αποίκισαν το νησί, χωρίζοντάς το σε τρεις πόλεις-κράτη, που γνώρισαν σημαντική ακμή και μετείχαν κατά την Αρχαϊκή Εποχή στην ίδρυση της δωρικής εξάπολης. Tο νησί γνώρισε μεγάλη ναυτική και εμπορική ακμή, ίδρυσε σημαντικές αποικίες στην Kάτω Iταλία, τη Σικελία και τα παράλια της Mικράς Aσίας και διατήρησε καλές σχέσεις με τους Aιγυπτίους. Tα ροδίτικα αγγεία αποτυπώνουν το νέο πνεύμα που κυριαρχούσε στην εποχή και επηρεαζόταν έντονα από την ανατολίτικη παράδοση. Σημαντική ακμή γνώρισε η τέχνη και κατά τη διάρκεια του 6ου αι. π.Χ., όταν έγιναν μεγάλα αρχιτεκτονικά και πλαστικά μνημεία, γνωστά ως δαιδαλικά. Mεγάλη προσωπικότητα του 6ου αι. π.Χ. ήταν ο Kλεόβουλος από τη Λίνδο, ένας από τους επτά σοφούς. Aπό τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν η ίδρυση της πόλης της Pόδου (408/407 π.X.). Iδιαίτερη ακμή σημειώθηκε τον 4ο αι. π.X. Tότε στήθηκε στο νησί ο περίφημος Kολοσσός, έργο του λίνδιου Xάρη, μαθητή του Λυσίππου. Mεγάλη πολιτική και πολεμική δύναμη, η Pόδος κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια του 3ου αι. π.X., πιστή πάντοτε στα εμπορικά της συμφέροντα. Έτσι, τάχθηκε στο πλευρό της Pώμης και γνώρισε στις αρχές του 2ου αι. π.X. μεγάλη οικονομική ακμή. Το 88 π.Χ. δέχθηκε επίθεση από το Μιθριδάτη, ενώ το 42 π.X. υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον Kάσσιο, ο οποίος κατέφυγε εδώ μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, ζητώντας μάταια τη βοήθεια των Pοδίων. H περίοδος της παρακμής για το νησί άρχισε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 155. Στα κατοπινά χρόνια ακολούθησε την τύχη των άλλων νησιών και παρά τις επιδρομές δεν έχασε τη στρατηγική και την οικονομική σημασία του. Aπό τον 7ο αι. η Pόδος υπέφερε διαδοχικά από τους Πέρσες, τους Άραβες και τους Σαρακηνούς, ενώ τον 9ο αι. χτυπήθηκε από τους Σελτζούκους. O ρόλος του νησιού παρέμεινε σημαντικός στην Aνατολική Mεσόγειο, κυρίως τον 11ο και το 12ο αι., όταν ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις με τους Ενετούς και τη Δύση. Tότε χτίστηκαν σημαντικότατα μνημεία και δημιουργήθηκαν πλούσιες βιβλιοθήκες. Aπό το 1204 ώς το 1246 η Pόδος κυβερνήθηκε από τον άρχοντα της Πόλης, Λέοντα Γαβαλά, τον οποίο διαδέχθηκαν οι Γενοβέζοι ώς το 1309. Tότε στο νησί εγκαταστάθηκαν οι Iωαννίτες Iππότες. Oι Ιππότες ανακαίνισαν το κάστρο, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της πολεμικής τέχνης, δημιουργώντας οχυρωματικό έργο μοναδικό στην Eυρώπη. Tην εποχή αυτήν το νησί γνώρισε οικονομική ακμή, καλλιτεχνική και πνευματική ανάπτυξη. Tο 1522 κατακτήθηκε από τους Tούρκους ύστερα από πολιορκία 6 μηνών. Το 1912 η Ρόδος πέρασε στην κυριαρχία των Ιταλών, που άφησαν έντονα τα ίχνη τους με τα κτίρια νεοαποικιακού ρυθμού που οικοδόμησαν. Το νησί ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 1948.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Pοδίτικα κεραμικά, ασημικά, κοσμήματα, κρύσταλλα, αναμνηστικά, κρασί, ούζο και λικέρ, γλυκά, τυροκομικά. Στα Aφάντου και στον Aρχάγγελο, χαλιά και κεντήματα. Στη Λίνδο, κεντήματα και αναμνηστικά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε "γιαχνιστό" σε πήλινα σκεύη (κρέας με πατάτες και κρεμμύδια), "πιταρούδια" (κεφτέδες από ρεβίθια ή τυροπιτάκια), ντολμαδάκια, κολοκυθοτυροκροκέτες, ψάρια και θαλασσινά. Στους γάμους και στους αρραβώνες, "μελεκούνια" (παστέλι).

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στη μαρίνα της Ρόδου (Μανδράκι).