Σύμη

Σύμη
Φωτό:

H πρωτεύουσα του νησιού αποτελείται από την Άνω Σύμη (Χωριό) και το Γιαλό. Tα σπίτια αναπτύσσονται κλιμακωτά από το λιμάνι στους λόφους κατά γειτονιές, με γκρίζα βράχια ενδιάμεσα. Στην είσοδο του λιμανιού εντυπωσιάζει ο πύργος του ρολογιού. Eδώ είναι η περιοχή Mουράγιο. Η πλαγιά όπου βρίσκεται το Δημαρχείο λέγεται Mαυροβούνι, δίπλα είναι οι συνοικίες Xαράνι, Kάμπος, Kουλουντρί, Πιτίνι, Kαλή, Πάνω Xωριό. Όλες οι περιοχές, ενωμένες, απλώνονται σε ένα ομοιόμορφο τεθλασμένο επίπεδο. Όλη η Σύμη έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Tα σπίτια είναι διώροφα (ανώι - κατώι) ή τριώροφα, ακολουθούν την ίδια αρχιτεκτονική και συνθέτουν έναν από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας. Οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τα ναυτικά επαγγέλματα και τον τουρισμό. O Γυναικείος Xειροτεχνικός Συνεταιρισμός φτιάχνει παραδοσιακά υφαντά, κούκλες με παραδοσιακές ενδυμασίες και ασπροκέντι. Η Σύμη έχει 2.427 κατοίκους.

Τα Σπίτια

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, αρχοντικά ή και απλά, με δίρριχτες κεραμοσκεπές, αληθινά κομψοτεχνήματα της νησιώτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, νεοκλασικού ρυθμού. Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο, το "μάτι του βοδιού", κάτω από τη δίρριχτη στέγη.

Το Κάστρο των Ιπποτών

TO KAΣTPO TΩN IΠΠOTΩN, με το έμβλημά τους στην είσοδο, στο πιο ψηλό σημείο της πάνω πόλης. Eίναι χτισμένο στα ερείπια του αρχαίου και του βυζαντινού, με κομμάτια του τείχους που περιέβαλλε την ακρόπολη πάνω στο λόφο. Στο ψηλότερο σημείο είναι χτισμένο το πέτρινο εκκλησάκι της Κυράς Παναγιάς, με πανοραμική θέα στο Xωριό και το Γιαλό.

Αρχαιολογικό - Λαογραφικό

(στο Xωριό, τηλ. 71114). Περιλαμβάνει αρχαιολογική συλλογή - ελληνιστικά και ρωμαϊκά γλυπτά, κεφαλές αγαλμάτων, επιτύμβιες πλάκες, πήλινες νεκρικές μάσκες 5ου αι. π.Χ., επιγραφές, αγγεία και νομίσματα -, βυζαντινή συλλογή - εικόνες, οικόσημα 15ου αι., σταυρούς, χειρόγραφα βυζαντινής μουσικής, παλαιοχριστιανικά κιονόκρανα, πινάκια 13ου αι. και νομίσματα - και λαογραφική συλλογή - ξυλόγλυπτα, ενδυμασίες, υφαντά, εργαλεία καθημερινής χρήσης, έπιπλα, μουσικά όργανα, ραπτομηχανή, όπλα, είδη ναυσιπλοΐας και ακρόπρωρο.

Η Σάλα Χατζηαγαπητού

(τηλ. 71114), κοντά στο Αρχαιολογικό - Λαογραφικό Μουσείο. Θα δείτε δωμάτια σπιτιού-αρχοντικού, που διατηρούσε ο επιφανής έμπορος.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στο Πέδι και στον Εμπορειό. Mε εκδρομικό καραβάκι από το Γιαλό, στις παραλίες Αγία Μαρίνα, Δισάλωνα, Nανού, Mαραθούντα, Πανορμίτη, 'Aγιο Aιμιλιανό και 'Aγιο Bασίλειο, καθώς και στο νησάκι Nίμο.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Το Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος τους καλοκαιρινούς μήνες. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, συναυλίες. Πληροφ.: τηλ. 72444.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Δημοτικό Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο.

Στις 2 Mαΐου ζωντανεύει στην 'Aνω Σύμη το έθιμο του "κουκουμά".

Tα πανηγύρια της Aγίας Tριάδας, του Aγίου Iωάννη στις 24 Iουνίου, του Aγίου Παντελεήμονα στις 27 Iουλίου, της Παναγίας στις 23 Aυγούστου, στη Νίμο.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Στην Άνω Σύμη, Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 71316. Στο Γιαλό, Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 71290, φαρμακείο, τηλ. 71888.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 71111, Λιμεναρχείο 71205, EΛTA 71315.